Ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τη ΔΙΑΑΜΑΘ, που αποτελεί τον περιφερειακό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, και την ΕΕΑΑ που είναι πανελλαδικά ο αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, υλοποιεί πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας εντός των διοικητικών του ορίων.

 

Από την αρχή του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί 700 νέοι μπλε κάδοι συλλογής όλων των υλικών συσκευασίας (χαρτιού - χαρτονιού, πλαστικών, αλουμινίου, γυαλιού, σιδηρούχων μετάλλων) οποίοι θα φθάσουν τους 900 στο επόμενο διάστημα. Επίσης, τοποθετήθηκαν και 70 κώδωνες χωριστής συλλογής αποκλειστικά γυάλινων μπουκαλιών.

 

Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης κρίνονται πολύ ικανοποιητικά σε σχέση με το παρελθόν και δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι θα υπάρχει μια συνεχής βελτίωσή τους με το πέρασμα του χρόνου:

 

•  Τον Αύγουστο 2015, τα υλικά συσκευασίας που οδηγήθηκαν στους μπλε κάδους από τους δημότες, ήταν 100 τόνοι, σχεδόν διπλάσια ποσότητα σε σύγκριση  με τον Αύγουστο 2014.

 

•   Κατά το χρονικό διάστημα από τον περασμένο Μάιο έως και τον Αύγουστο, έχουν συλλέγει στους κώδωνες γυαλιού, 52 τόνοι γυάλινων μπουκαλιών, κατατάσσοντας το Δήμο Καβάλας πρώτο στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στην ανακύκλωση γυάλινων μπουκαλιών.

 

 

Βασικές οδηγίες για σωστή συμμετοχή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης

 

• Συλλέγουμε το χαρτί και τις συσκευασίες χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματά μας, π.χ. σε μια σακούλα, την οποία αδειάζουμε όποτε γεμίσει. Οι συσκευασίες πρώτα καθαρίζονται ξεπλένοντας τες με νερό.

 

• Για να πετάξουμε τα υλικά συσκευασίας που συγκεντρώσαμε στη σακούλα μας, τα αδειάζουμε, δεν πετάμε ολόκληρη τη σακούλα δεμένη μέσα στον κάδο.

 

• Τα χαρτοκιβώτια πριν τ’ αφήσουμε μέσα ή δίπλα στον μπλε κάδο, τα «σπάμε» και τα διπλώνουμε,  ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

 

• Σε καμία περίπτωση δεν πετάμε κοινά σκουπίδια (π.χ. βρεφικές πάνες, υπολείμματα φαγητού, λερωμένα χαρτιά κ.τ.λ.) μέσα στον μπλε κάδο.

 

• Στους μπλε κώδωνες (κώδωνες) ρίχνουμε μόνο γυάλινα μπουκάλια. Προσοχή: όχι σπασμένα γυαλιά (π.χ. από παράθυρα).

 

Ο Δήμος Καβάλας ζητάει συμμετοχή όλων των πολιτών στην ανακύκλωση, γιατί μια κοινωνία που συμμετέχει στην προστασία του περιβάλλοντος είναι μια πιο ευτυχισμένη κοινωνία.