γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Η Καβάλα στις 2 Αυγούστου 1963 υποδέχονταν, πριν 59 χρόνια, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα.

 

Ήταν η πρώτη φορά, στην ιστορία της, που Πατριάρχης επισκέπτονταν την περιοχή. Οι τοπικές αρχές είχαν ετοιμάσει την ανάλογη υποδοχή στο κέντρο της πόλης.

 

Διέσχισε την οδό Ομονοίας και έφθασε στον Καθεδρικό Ιερό του Αποστόλου Παύλου.

 

Εκεί χοροστάτησε με τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιο, που ήταν, τότε, ο τοποτηρητής της Αποστολικής Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, συνοδεύονταν από τους Μητροπολίτες Δέρκων Ιάκωβο, Πριγκηπονήσων Δωρόθεο, Ρόδου Σπυρίδωνα και Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιο.

 

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος παρέθεσε επίσημο γεύμα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Καβάλας προς τιμή του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, μετά το τέλος του οποίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας παρασημοφόρησε τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο με το χρυσό μετάλλιο της Χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους.

 

Ο πατριάρχης Αθηναγόρας το βράδυ της ίδιας ημέρας παρακολούθησε την έκτακτη παράσταση που δόθηκε προς τιμήν του στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε ήδη ανεβάσει (27 Ιουλίου 1963) την παράσταση  Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού.

 

Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης φωτογραφήθηκε με τους ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε.