γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Tέτοιες μέρες, η Καβάλα το 1913, στις 31 Ιουλίου, ζούσε συγκλονιστικές στιγμές. Υποδέχονταν τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, τον ελευθερωτή της Μακεδονίας. Λίγες ημέρες πριν τα χαρμόσυνα νέα από το μακρινό Βουκουρέστι είχαν φθάσει. Η Καβάλα εντάσσονταν στον Εθνικό κορμό.

 

Ο άλλος μεγάλος στυλοβάτης της αναγέννησης της Ελλάδας, την εποχή εκείνη, Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος είχε κατορθώσει να κάμψει τις αντιδράσεις των χωρών της τότε Ευρώπης, στην διάσκεψη ειρήνης μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και να πάρει την πολυπόθητη για πολλούς Καβάλα.

 

Ο Κωνσταντίνος έμεινε μια μέρα στην πόλη, στην οικία Γρηγοριάδη, το σημερινό Δημοτικό Ωδείο. Ήταν στην Δοξολογία στον Ναό του Τιμίου Προδρόμου και ανέβηκε στο Φρούριο για να δηλώσει με την φωτογράφιση του εκεί, ότι η Καβάλα είναι Ελληνική.

 

Όλος ο πληθυσμός της πόλης, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι μετείχαν στην υποδοχή.

 

Το πρωί της 1ης Αυγούστου αναχώρησε για την Θεσσαλονίκη με το θρυλικό θωρηκτό “Αβέρωφ” κάνοντας μια σύντομη στάση στην Θάσο.

 

Στο Μουσείο Μπενάκη υπάρχουν θαυμάσιες φωτογραφίες από την επίσκεψη του Κωνσταντίνου στην Ανατολική Μακεδονία και ειδικά από την Καβάλα.