Το αρχικό σοκ της συντριβής αεροσκάφους στην Καβάλα διαδέχθηκε το απόλυτο μυστήριο ως προς το τι μετέφερε και από που ξεκίνησε το μοιραίο Antonov.

 

Η αρχική ζώνη αποκλεισμού των 100 μέτρων από το φλεγόμενο αεροσκάφος, έγινε στη συνέχεια 2 χιλιόμετρα ενώ μετά τη 1 το βράδυ έγινε γνωστό ότι αρχίζει η προετοιμασία και η εκκένωση οικισμών. Πιθανότατα και με ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία κεντρικά, μέσω κινητών τηλεφώνων. 

 

Σε κάθε περίπτωση, έχει γίνει σύσταση στον κόσμο να κλείσουν τα παράθυρα στα σπίτια.

 

Δύο πυροσβέστες διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, γεγονός ενδεικτικό των αναθυμιάσεων που ουδείς γνωρίζει από ποιο ακριβώς υλικό προέρχονται, πέραν των φλεγόμενων καυσίμων του αεροσκάφους.

 

Πριν την αποχώρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων δημιουργήθηκε ένα πλέγμα προστασίας για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις ή επέκταση της πυρκαγιάς. 

 

Μέσα στις νυχτερινές ώρες θα γίνεται κατόπτευση του χώρου με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου drone

 

 

Το χρονικό της συντριβής  

 

Το συμβάν καταγράφηκε περίπου 10 λεπτά πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου.

 

Το αεροσκάφος τύπου Antonov άρχισε να πέφτει φλεγόμενο με τους κατοίκους της περιοχής να παρακολουθούν έντρομοι την πτώση.

 

Ορισμένοι κατέγραψαν την πτώση με τα κινητά τους τηλέφωνα.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Το σημείο της συντριβής είναι μεταξύ Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων, μέσα στα χωράφια.

 

Ίσως και συνειδητά ο πιλότος να το έριξε στα χωράφια για να μην προκαλέσει μεγαλύτερο χάος, εκτίμησε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

 

 

Κατά τη συντριβή του, πιθανολογείται ότι προσέκρουσε σε πυλώνα ή ηλεκτροφόρα καλώδια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη και γενικό blackout σε Νικήσιανη, Γεωργιανή, Άγιο Χριστόφορο, Παλαιοχώρι, Αντιφιλίππους. Η ηλεκτροδότηση αναμενόταν να αποκατασταθεί τα ξημερώματα. 

 

Οι εκρήξεις ήταν συνεχείς και διαδοχικές. Για αρκετή ώρα οι διασώστες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο.

 

 

Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 7 πυροσβεστικά οχήματα από Καβάλα, Ελευθερούπολη, Δράμα και αλλού και πάνω από 20 πυροσβέστες. Στο σημείο και 3 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε πλήρη ετοιμότητα. 

 

 

 

Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει ο στρατός, πυροτεχνουργοί του οποίου αναμένεται να "καθαρίσουν" το σημείο πριν οποιαδήποτε παρέμβαση.

 

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι χαοτική.

 

 

Υπήρξαν από νωρίς αναφορές για τοξικά αέρια από την φωτιά και στην αρχή είχε δοθεί εντολή για ζώνη αποκλεισμού 100 μέτρων. Περίπου 2 ώρες μετά την πτώση, αποφασίστηκε να γίνει ακόμη αυστηρότερο το μέτρο και δημιουργήθηκε ζώνη αποκλεισμού δύο χιλιομέτρων.

 

Απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι αλλά και σχεδόν όλοι οι πυροσβέστες και το ΕΚΑΒ.

 

Η δημοτική αρχή αναμένει οδηγίες του στρατού για πιθανή εκκένωση οικισμών που μπορεί να επηρεαστούν από τα τοξικά αέρια.

 

Πολλές διαφορετικές πηγές μιλούν για «πολύ επικίνδυνο φορτίο» με περίπου 12 τόνους πυρομαχικών. Το δεδομένο αυτό επιβεβαιώνει και η ΕΛ.ΑΣ.

 

Δεν επιβεβαιώθηκαν από καμία πηγή οι πληροφορίες και οι φήμες που διακινήθηκαν ότι το πλήρωμα κατάφερε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα πριν από τη συντριβή ή ότι υπάρχουν 40 νεκροί.

 

Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι το αεροσκάφος έφερε 8μελές πλήρωμα. Καμία άλλη πληροφορία δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή για το σχέδιο πτήσης.

 

Έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος εκτελούσε "εμπορική πτήση" με αφετηρία την Σερβία και προορισμό την Ιορδανία.

 

Έχοντας περάσει πάνω από το Άγιο Όρος και έξω από τη Θάσο, με κατεύθυνση προς νοτιοατολικά, εκδηλώθηκε φωτιά στον έναν από τους 4 κινητήρες και ζητήθηκε άδεια για προσγείωση στην Καβάλα

 

Το αεροσκάφος έκανε στροφή 180 μοιρών και γύρισε προς την Καβάλα με σκοπό να προσγειωθεί είτε στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα είτε στης Χρυσούπολης.

 

Ωστόσο λίγο μετά χάθηκε από τα ραντάρ. Σχετική φωτογραφία με την πορεία του δημοσιεύεται παρακάτω.

 

Στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου προς το ξημέρωμα της Κυριακής διακινήθηκαν πληροφορίες πως πρόκειται για ουκρανικό αεροσκάφος που ξεκίνησε από το Βελιγράδι με προορισμό την Ιορδανία.

 

Οι ίδιες πηγές μιλούσαν για στρατιωτικό αεροσκάφος ή «συγκεκαλυμένα στρατιωτικό».

 

Αμφισβητήθηκε εν μέρει και η βεβαιότητα ότι ξεκίνησε από τη Σερβία ωστόσο το Βελιγράδι δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση.

 

Οι στρατιωτικές μονάδες της περιοχής είναι από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή τόσο για την κατάσβεση όσο και για τη διαχείριση των πυρομαχικών.

 

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσκρουση στο έδαφος, το αεροσκάφος κομματιάστηκε και στο σημείο λέγεται ότι έχουν πεταχτεί πολλά θραύσματα και έχουν προκληθεί αρκετές μικρότερες εστίες φωτιάς, πλην της βασικής που εκδηλώθηκε στην άτρακτο

 

Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πρωί.