Μετά το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το επόμενο στάδιο είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

 

Μία πολύ σημαντική όπως αποδεικνύεται στην πράξη διαδικασία αφού από τις επιλογές που θα γίνουν εξαρτάται και η ένταξη του κάθε υποψηφίου στην αγορά εργασίας.

 

Με οδηγίες, απλά βήματα, αλλά ίσως γιατί όχι και με τη βοήθεια των ειδικών, οι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές σχολών, να αποφύγουν τις παγίδες αλλά και να εντοπίσουν τις εναλλακτικές που μπορεί να έχουν για να χτίσουν τη μελλοντική τους καριέρα στον χώρο που θα επιλέξουν.

 

Για όλα αυτά μίλησε στον KavalaNews 102.8 η υπεύθυνη του «Nous career» στην Καβάλα και σύμβουλος καριέρας και επαγγελματικού προσανατολισμού Ασπασία Καρποζήλου.

 

Όπως λέει πολλές φορές τα λάθη του μηχανογραφικού στερούν την επιτυχία πρόσβασης σε σχολή ή οδηγούν σε κάποια όχι και… τόσο επιθυμητή σχολή. 

 

«Ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού βοηθάει τα παιδιά να επιλέξουν αποτελεσματικά σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και μία χαρούμενη φοιτητική ζωή. Αυτό που πρωτίστως πρέπει να κάνει ο σύμβουλος είναι να δώσει στο παιδί και στους γονείς να καταλάβουν ότι με αυτή τη διαδικασία επιλέγουν σπουδές και όχι επάγγελμα» τονίζει.

 

Εξηγεί πως η διαδικασία αρχίζει με τα ενδιαφέροντα του μαθητή. Εάν δεν γνωρίζει τί θέλει να κάνει, υπάρχουν τα κατάλληλα τεστ που δίνουν τις κατευθύνσεις. Στη συνέχεια πρέπει να ανατρέξει στο πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα τής κάθε σχολής. Βασική προϋπόθεση για τις επιλογές θα πρέπει να είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνει η κάθε σχολή και οι εναλλακτικές στην αγορά εργασίας.

 

Το τελευταίο βήμα είναι το plan b, δηλαδή, όταν κάποιος δεν έχει πιάσει τα μόρια της σχολής που επιθυμεί.

 

Η συμβουλή είναι: «βάζω με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με το τί μου αρέσει περισσότεροΤότε εμείς του δείχνουμε σε ποιες άλλες σχολές μπορεί να μπει και να έχει μία επαγγελματική αποκατάσταση κοντά σε αυτό που ονειρευόταν», λέει η κ. Καρποζίλου.  

 

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει κάποιο παιδί τη συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού είναι η Α’ Λυκείου.

 

Τέλος επισημαίνει πως οι σύμβουλοι καριέρας μπορούν να φανούν χρήσιμοι και σε ενήλικες που θέλουν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους, είτε δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, είτε γιατί ψάχνουν κάτι το διαφορετικό.

 

Ακούστε όσα είπε στον KavalaNews 102.8: