Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε στη διάσκεψη από τον Καβαλιώτη Γιώργο Καρατσιουμπάνη, μέλος της Κεντρική Επιτροπής.

 

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου η “Διάσκεψη για την Ειρήνη”.

 

Η διάσκεψη, που φιλοξένησε, ως εισηγητές, εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Σιν Φειν, της France Insoumise, του Μπλόκο της Αριστεράς, του PTB και πολλών άλλων κομμάτων και αντιπολεμικών κινημάτων, διοργανώθηκε από τους Podemos στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Στην παρουσίασή του ο Γ. Καρατσιουμπάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

 

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προωθήσει μια πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων και διαλόγου για να σταματήσει ο πόλεμος, για να προλάβουμε περαιτέρω τις συνέπειές του, την συνεχιζόμενη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την απειλή της ενεργειακής φτώχειας, την καλπάζουσα ακρίβεια και την έλλειψη προϊόντων και την όξυνση κινδύνων στα βόρεια και ανατολικά σύνορα. Εν μέσω ενός πολέμου με οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, να δοθεί βάρος στην ενεργειακή και επισιτιστική επάρκεια της ΕΕ και όχι στην επιδείνωση των ανισοτήτων σε όλη την ήπειρο.

 

Καλούμαστε σήμερα, εκπρόσωποι πολιτικών δυνάμεων, της κοινωνίας των πολιτών, το φιλειρηνικό ευρωπαϊκό κίνημα να σκιαγραφήσουμε ένα οδικό χάρτη με προτάσεις που προωθούν μια πορεία προς την ειρήνη και τη σταθερότητα των λαών μας.

 

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά να υπερασπιστεί την ειρήνη μέσω της συγκρότησης ενός διεθνούς κινήματος και να εμπνεύσει μια συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς συνέπειες της σημερινής κρίσης”.

 

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Γ. Καρατσιουμπάνης είχε διμερή συνάντηση με εκπροσώπους αντιπολεμικών κινημάτων και οργανώσεων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στη διάρκεια της οποίας  έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη και συμφωνήθηκε η ενίσχυση κοινών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος.

 

(δελτίο Τύπου)