Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργάνωσε σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015 η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ με θέμα “Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός ΑΜ-Θ: Προκλήσεις – προτάσεις για τον Δήμο Καβάλας”, ο Μάκης Παπαδόπουλος έκανε την ακόλουθη ομιλία:

 

«Με την αποψινή εκδήλωση θέλουμε να μοιραστούμε με τους φορείς και την τοπική κοινωνία τις απόψεις που διαμορφώσαμε όλο αυτό το διάστημα για βασικά σημεία του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού που αφορούν το μέλλον της Καβάλας και φυσικά να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις.

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα έχουμε επισημάνει σε δημόσιες ανακοινώσεις μας την ανάγκη να γίνει δημόσιος διάλογος και δράσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Θυμίζω ότι στην αναπτυξιακή ημερίδα που διοργανώσαμε τον περασμένο Απρίλιο αναφερθήκαμε στην ανάγκη ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός να περιέχει τα αναγκαία μεγάλα έργα υποδομής που χρειάζεται η περιοχή μας, προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης. Σήμερα ερχόμαστε για δεύτερη φορά να μιλήσουμε και να συζητήσουμε για τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό έχοντας πια συγκεκριμένη αντίληψη και άποψη για τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που μπορεί ο Δήμος μας να πάρει.

 

Η πολιτική μας θέση είναι η εξής: διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν με βάση τις αντικειμενικές δυνατότητες και τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Δήμος μας. Εμείς πιστεύουμε στην ανάπτυξη όλων των πόλεων της Περιφέρειάς μας με βάση τις δυνατότητες που έχει η καθεμιά. Γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της Καβάλας, όπως θα αναλύσουμε στη συνέχεια. Η Περιφέρεια δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει κανένα πλεονέκτημα αναξιοποίητο.

Θέλουμε λοιπόν να διαχωρίσουμε τη θέση μας από οποιαδήποτε αντιδικία με οποιαδήποτε άλλη πόλη της Περιφέρειας. Δεν μπορούμε να σπαταλούμε ενέργεια και εμπιστοσύνη σε αντιδικίες με τις άλλες πόλεις της Περιφέρειας. Είναι ανάγκη να βρούμε όλοι τη θέση μας και τον ρόλο μας μέσα στον κοινό στόχο για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε καλά όλοι.

 

Σίγουρα υπάρχουν προβλέψεις μέσα στον Σχεδιασμό που δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη και επιχειρήματα. Δεν μπορούμε όμως να «κρυβόμαστε» συνεχώς την άποψη ότι «αδικούμαστε. Ας αναζητήσουμε καλύτερα τις δικές μας ευθύνες για ελλείψεις και ανεπάρκειες, ώστε να είμαστε σε θέση να δούμε τα λάθη μας, να τα διορθώσουμε και να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο μας.

 

Ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός ΜΑΣ αφορά όλους γιατί:

·         ξεχωρίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής με βάση τους πόρους και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει

·         καθορίζει τον σχεδιασμό για την επόμενη 15ετία, για όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις επενδύσεις, που θα φέρουν δουλειά και νέες θέσεις εργασίας για τους συμπολίτες μας.

 

Ποια είναι η βασική μας διαπίστωση: Η πρόταση των μελετητών δεν αναλύει με επάρκεια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και δεν συνδυάζει με επιτυχία τα πλεονεκτήματα όλων των πόλεων της Περιφέρειάς μας. Οι αδυναμίες αυτές θα έχουν κόστος για τις προοπτικές της Καβάλας, αλλά και των άλλων πόλεων της Περιφέρειας. Απέναντι στις αδυναμίες αυτές της μελέτης χρειαζόμαστε τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Απόψε θα σας παρουσιάσουμε τα βασικά σημεία των θέσεών μας για τη βελτίωση των αδυναμιών αυτών. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση θα μας βοηθήσει όλους να δούμε το θέμα σε βάθος, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις και να εμπλουτίσουμε τα επιχειρήματα που θα χρειαστεί ο τόπος μας, για να διεκδικήσει το μέλλον του ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ!»