«Να μην πληρώσουν οι δημότες και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια στις υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας», ζητά ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Ποτόλιας.

 

Με επιστολή του στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, θέτει μία σειρά ερωτημάτων για τις ενέργειες του Δήμου Καβάλας ως προς την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι καταναλωτές.

 

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Ποτόλιας:

 

"κ. Πρόεδρε,

 

Συνέχεια της επιστολής μας από 26-09-2021, σχετικά με την ακρίβεια και στις επιπτώσεις της στη λειτουργία του Δήμου, (Σημ.: πολύ πριν ξεσπάσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος) θέτουμε για το ίδιο θέμα τα ακόλουθα:

 

Όπως είναι γνωστό η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΕ, στα πλαίσια της στρατηγικής της απελευθέρωσηςιδιωτικοποίησης της ενέργειας, με τη λεγόμενη "πράσινη μετάβαση", την "απολιγνιτοποίηση" και τη μετατροπή της ενέργειας σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα είχε αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους της.

 

Σήμερα ο λαός πληρώνει πολύ ακριβά τον λογαριασμό κι αυτές τις εξελίξεις, ζώντας στην ενεργειακή φτώχεια. Η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό του εργαζόμενου λαού, για να θησαυρίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

 

Ταυτόχρονα, οι ανταγωνισμοί αυτών των μονοπωλιακών ομίλων έφεραν τον πόλεμο, τις οδυνηρές καταστάσεις στη γειτονική Ουκρανία και τη μεγιστοποίηση των κινδύνων και για το λαό μας, από την εμπλοκή σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς.

 

Η ακρίβεια από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, εκτός από τα λαϊκά νοικοκυριά, απειλεί και τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Κατά γενική ομολογία οι δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον διπλασιασμό του κόστους στην ενεργειακή κατανάλωση, με αποτέλεσμα τις μεγάλες δυσκολίες στη λειτουργία τους. Δημοτικές υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα, σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και ΔΕΥΑΚ καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

 

Ρωτάμε τη δημοτική αρχή:

 

- Πόσο υπερβαίνουν τα φετινά κόστη κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστό, ανά υπηρεσία και νομικό πρόσωπο;

 

- Με πόσα χρήματα επιχορηγήθηκε ο Δήμος από έκτακτες ενισχύσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό;

 

- Τι θα κάνει για να μην μεταφερθούν οι ανατιμήσεις μέσω των ανταποδοτικών τελών στους δημότες, που ήδη "πληρώνουν ακριβά το μάρμαρο" και να μην υπάρχει υστέρηση σε προγραμματισμένα έργα και υπηρεσίες;

 

- Υπάρχουν έργα που έχουν δημοπρατηθεί και ανατεθεί πριν την έκρηξη των τιμών που δεν υλοποιούνται σήμερα λόγω των ανατιμήσεων σε υλικά και υπηρεσίες;  

 

- Τί πρωτοβουλίες θα πάρει για την πλήρη κάλυψη των υπέρογκων λειτουργικών δαπανών του δήμου λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό;"

 

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χρήστος Ποτόλιας

Δημοτικός Σύμβουλος