Η ιδιαιτερότητα των φετινών εκδηλώσεων έγκειται στο γεγονός ότι, πέραν των χαρακτηριστικών που θα αφορούν στην απελευθέρωση και στον πολιούχο Απόστολο Παύλο, θα είναι ενταγμένες και στο πλαίσιο μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι πυκνό και θα διαρκέσουν από τις 18 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου. Οι περισσότερες από αυτές θα στηριχτούν στα μέλη και τα στελέχη των δεκάδων Πολιτιστικών Συλλόγων που δρουν στον Δήμο Καβάλας.

 

Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που θα σημαδέψουν τις φετινές εκδηλώσεις, μίλησε για την απελευθέρωση της Καβάλας το 1913, την Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση και εγκατάσταση των χιλιάδων προσφύγων στην Καβάλα, και τον αγώνα τους για επιβίωση και δημιουργία.

 

«Μνήμες της προσφυγιάς που θα ανακατευτούν με τις μνήμες της απελευθέρωσης της Καβάλας από τη διπλή κατοχή και με τη μνήμη του πολιούχου μας αποστόλου Παύλου», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος, υπογράμμισε την ευθύνη και τον σεβασμό που έχουμε απέναντι στους προγόνους και στάθηκε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στη μνήμη του πολυούχου Αποστόλου Παύλου. Ανακοίνωσε, δε, ότι θα μετέχουν και οι μητροπολίτες Μεσσηνίας και Κηφισίας.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, χαρακτήρισε την απελευθέρωση του 1913 και την έλευση του αποστόλου Παύλου δυο σταθμούς στην ιστορία της Καβάλας και, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε την αξία της Ελευθερίας και της Ειρήνης.

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Τάκης Αγγελίδη, σημείωσε ότι είναι απαράβατο καθήκον να κάνουμε τους κατοίκους της Καβάλας κοινωνούς της συνεισφοράς των προσφύγων στην πνευματική και πολιτιστική αναγέννηση της πόλης.

 

Τέλος, η γενική διευθύντρια της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Άλκηστις Βλάχου, αναφερόμενη στο πρόγραμμα, είπε πως εστιάζει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου με μοναδικά κοινωνικά και ιστορικά χαρακτηριστικά.

(Δήμος Καβάλας) 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ