Κατά της νυχτερινές ώρες προς την Παρασκευή υπήρξε σοβαρή επιδείνωση του καιρού με διαρκή φαινόμενα που είχαν τοπικά έντονο χαρακτήρα κυρίως στα νοτιότερα τμήματα του νομού.

 

Αιτία ήταν η «είσοδος» του κύριου τμήματος της ατμοσφαιρικής διαταραχής μέσης τροπόσφαιρας (ψυχρή λίμνη στο Βόρειο Αιγαίο. Έτσι, δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το βόρειο Αιγαίο συνθήκες έντονης αστάθειας ιδίως πάνω από την θάλασσα.

 

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν 2 εξαιρετικά ισχυρές ζώνες σύγκλισης όπου ήταν οι περιοχές όπου συνεχώς κατά την διάρκεια της νύχτας δημιουργούνταν καταιγιδοπυρήνες με συνεχή ανατροφοδότηση, δημιουργώντας ένα πολυκύτταρο σύστημα καταιγίδων στις ακτές της περιοχής μας.

 

Αυτοί είχαν συνεχή βόρεια-βορειοδυτική κίνηση φτάνοντας στις ακτές του νομού χωρίς να εξασθενούν σημαντικά λόγω των εξαιρετικά ασταθών συνθηκών καθ' ύψος λόγω της ατμοσφαιρικής διαταραχής.

 

Μετά τις ακτές οι πυρήνες έχαναν ναι μεν σταδιακά την δυναμική τους αλλά συνέχιζαν να δίνουν τοπικά διαρκή και έντονα φαινόμενα ιδίως σε ορεινά και σε πεδινά κοντά σε ορεινά (ιδίως γύρω από το Παγγαίο).

 

Συνοψίζοντας, αυτά που ξεχώρισαν από την νύχτα ήταν η πρωτοφανούς υψηλής συχνότητας ηλεκτρική δραστηριότητα για πάνω από 7 ώρες κυρίως μέσα στην θάλασσα, τα μεγάλα ύψη βροχής μέσα στην νύχτα κατά κανόνα σε παράκτιες περιοχές (π.χ. Καβάλα 70mm , Λιμένας 45mm) και οι εντυπωσιακοί νεφικοί σχηματισμοί με εντονότατο στροβιλισμό (που αναδεικνύουν την ύπαρξη μιας εξαιρετικά ισχυρής ατμοσφαιρικής διαταραχής) χαρακτηριστική εικόνα του shelf cloud στο χρονογράφημα που προπορεύεται ενός από τους καταιγιδοπυρήνες που επηρέασαν την Νέα Πέραμο.

 

Όλα τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν ξεκάθαρο ότι η επιδείνωση κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα EXTREME WEATHEREVENT για τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου μιας και είναι εξαιρετικά σπάνιο και απέχει σε τεράστιο βαθμό από την κλιματολογία της περιοχής μας.

 

Το αμέσως επόμενο timelapse δίνει μία οπτική όλων των παραπάνω που συνέβησαν μέσα στην νύχτα.