Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας σύμφωνα με το meteokav πέρασε και πλέον διανύουμε μια φάση σύντομης προσωρινής βελτίωση.

 

Το πέρασμα του πρώτου «τμήματος» της ατμοσφαιρικής διαταραχής έδωσε όπως αναμενόταν φαινόμενα στο σύνολο του νομού τοπικά με διάρκεια και ένταση.

 

Οι ζώνες υψηλής επικινδυνότητας που είχαμε προβλέψει μέσα στο νομό δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν απολύτως, αφού στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νομού κοντά στον Στρυμωνικό, τοπικά στα παράκτια (π.χ πόλη της Καβάλας), στην Θάσο και στην ανατολική μεριά του Παγγαίου καταγράφηκαν εξωφρενικά μεγάλα ποσά υετού.

 

Η καταγραφή που ξεχώρισε ήταν αυτή στο Οφρύνιο όπου ο σταθμός της περιοχής κατέγραψε ημερήσια βροχή  στο ύψος των 129mm, 129 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

Η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι στην  ευρύτερη περιοχή εκείνη πέρα από το πέρασμα της διαταραχής από νοτιοδυτικά αναπτύχθηκε ταυτόχρονα μια ισχυρή σύγκλιση ανέμων (νοτίου ανέμου με ανατολικό εικόνα1) που δημιούργησε μεμονωμένους ισχυρότατους πυρήνες μέσα στην πολυκύτταρη καταιγίδα που κινούταν ουσιαστικά με την διαταραχή.

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Η καταγραφή αυτή είναι η 2η μεγαλύτερη καταγραφή ημερήσιου υετού στον νομό μας (από το υπάρχον αρχείο) μετά την περσινή καταγραφή τον Οκτώβριο στο Παλαιοχώρι.