Σε φάση κορύφωσης εισέρχεται τις επόμενες ώρες της Πέμπτης 9 Ιουνίου η καιρική αστάθεια με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις-καταιγίδες και την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

 

Λόγω της σχετικής αβεβαιότητας θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση εντός του www.meteokav.gr και επικαιροποίηση της πρόγνωσης ανά 12 ώρες περίπου με περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Σε πρώτη φάση,

 

από τις βραδινές ώρες σήμερα έως και πριν το ξημέρωμα της Παρασκευής θα εκδηλωθούν, αρχικά από τα δυτικά-νοτιοδυτικά του νομού και σταδιακά ανατολικότερα, κατά περιόδους τοπικές βροχές-μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες.

 

Η πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες είναι μεγαλύτερη στα δυτικά και νοτιότερα τμήματα του νομού.

 

Από τα ξημερώματα έως τις πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση, ίσως κάποιες τοπικές βροχές επιμείνουν κυρίως σε νοτιότερα τμήματα του νομού.

 

Μετά τις πρώτες πρωινές ώρες και καθώς οδεύουμε προς τις μεσημβρινές ώρες θα αρχίζουν να εκδηλώνονται εκ νέου βροχοπτώσεις από το νότιο και νοτιοδυτικό κομμάτι του νομού που σταδιακά θα επεκτείνονται στο σύνολο του.

 

Έτσι από το μεσημέρι έως τις απογευματινές-πρώτες βραδινές ώρες της Παρασκευής θα εκδηλώνονται βροχές-μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κατά περιόδους στο σύνολο του νομού (τα φαινόμενα τοπικά θα έχουν συνεχή χαρακτήρα).

 

Τα φαινόμενα τοπικά και πρόσκαιρα θα έχουν έντονο χαρακτήρα, η πιθανότητα για τοπικά έντονα φαινόμενα είναι μεγαλύτερη στην Θάσο, στο νότιο και νοτιοδυτικό κομμάτι του νομού (ιδίως κοντά στον Στρυμωνικό), σε περιοχές γύρω από το Παγγαίο (ιδίως γύρω από την ανατολική-βορειανατολική μεριά του Παγγαίου) και στα ορεινά του νομού.

 

Μετά από μια πιθανή μικρή πρόσκαιρη βελτίωση θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση προς τα μεσάνυχτα και μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου.

 

Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο σύνολο του νομού κατά περιόδους (τοπικά συνεχής χαρακτήρας των βροχοπτώσεων ενώ η πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες είναι μεγαλύτερη στα νοτιότερα του νομού).

 

Τοπικά τα φαινόμενα θα έχουν και έντονο χαρακτήρα (πιθανό πέρασμα έντονης βροχόπτωσης μέσα στην νύχτα από δυτικά προς ανατολικά σε πολλές περιοχές του νομού).

 

Στην συνέχεια, από το ξημέρωμα του Σαββάτου ο καιρός θα αρχίζει να παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση με τα φαινόμενα να εξασθενούν και τις βροχές να αποκτούν πολύ τοπικό χαρακτήρα κατά κανόνα στο νότιο και ανατολικό κομμάτι του νομού.

 

Μάλιστα, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου ο καιρός θα παρουσιάσει τοπικά ανοίγματα.

 

Όμως από αργά το μεσημέρι του Σαββάτου έως τις πρώτες βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν εκ νέου τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά του νομού, στα βορειότερα τμήματα του νομού και σε πεδινές περιοχές κοντά σε ορεινούς όγκους, μικρότερη πιθανότητα στα υπόλοιπα τμήματα του νομού.

 

Όπως είναι κατανοητό τοπικά θα υπάρξουν έντονα και διαρκή φαινόμενα και συνεπώς τοπικά θα έχουμε και μεγάλα ύψη βροχής.

 

Οι περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για κάτι τέτοιο είναι στην Θάσο, στο νότιο και νοτιοδυτικό κομμάτι του νομού (ιδίως κοντά στον Στρυμωνικό) και σε περιοχές γύρω από το Παγγαίο (ιδίως γύρω από την ανατολική-βορειανατολική μεριά του Παγγαίου) και στα ορεινά του νομού.

 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι παρόμοια φαινόμενα αποκλείονται και σε άλλες πειοχές του νομού απλά η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι μικρότερη.

 

Τέλος, να τονίσουμε ότι η αστάθεια θα επιμείνει με πιο καλοκαιρινά χαρακτηριστικά όμως (πιο τοπικά και σύντομα φαινόμενα) και από την Κυριακή.