γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Η 8η Ιουνίου του 1950 ήταν μια σημαντική ημέρα για την Καβάλα. Ένα όνειρο δεκαετιών έπαιρνε “σάρκα και οστά”.

 

Η Καβάλα αποκτούσε κτίριο που θα στέγαζε την Τεχνική της Σχολή. Την 8η Ιουνίου τοποθετούνταν ο θεμέλιος λίθος της Σχολής Μηχανικών “Ο Πυθαγόρας” στην οδό 7ης Μεραρχίας στη περιοχή Φαλήρου.

 

Ήταν το επιστέγασμα μια μεγάλης προσπάθειας άξιων Καβαλιωτών, που τα δύσκολα εκείνα χρόνια μοχθούσαν για ένα καλύτερο αύριο της νεολαίας της πόλης.

 

Τεχνικές γνώσεις για δεκάδες συμπολίτες μας που σήμερα απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους και τα έργα τους είναι ανεξίτηλα στην πρόοδο και ανάπτυξη αυτής της πόλης.

 

Με πολύ όρεξη για μάθηση, εργασία και δημιουργία καθηγητές και μαθητές φοιτούσαν στην σχολή, απογευματινές ώρες, μια και το πρωί εργάζονταν σε βιοτεχνίες της πόλης, εργαστήρια, ατομικές επιχειρήσεις κ.α.

 

Δήμος Καβάλας και Επιμελητήριο είχαν πρωτοστατήσει στην εύρεση του οικοπέδου αλλά και στην δημιουργία της σχολής αλλά και της υλικοτεχνικής υποδομής και δεν ήταν καθόλου εύκολο τα ταραγμένα εκείνα χρόνια.

 

Ο αείμνηστος Θεμιστοκλής Μαυρίδης με έχει περιγράψει την αρχή της Σχολής και τα πρώτα επιτεύγματα της.

 

Οι στολές της σχολής έγιναν στο κατάστημα του Κριτσίλα στην Καβάλα και ήταν όμοιες με αυτές των Ναυτικών δοκίμων.

 

Με καμάρι τις φορούσαν οι μαθητές και μετείχαν σε όλες τις παρελάσεις. Οι παλιοί Καβαλιώτες με έχουν εμπιστευτεί σειρά φωτογραφιών από την σχολή και την συμμετοχή της στα δρώμενα της πόλης.

 

Από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους συμπολίτες μου, που με εμπιστεύονται τις ιστορίες της ζωής τους. Παρακαταθήκη για το μέλλον της πόλης και υπόσχεση ότι κάποια μέρα σε αυτή την πόλη θα εκτεθούν όλα αυτά για να γίνουν “κτήμα” όλων και φωτεινός οδηγός για τη νέα γενιά.

 

Γιατί αυτή η πόλη της αξίζει ένα καλύτερο μέλλον που θα αποδίδει την δέουσα τιμή στην Ιστορία της.