Ευθείες απειλές από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, με επίδειξη χαρτών τουρκικής έμπνευσης για ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο. Ανάμεσα στα νησιά και η Θάσος.

 

«Γκριζάροντας» μία σειρά από νησιά της Ελλάδας στο ανατολικό Αιγαίο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανήλθε την Τρίτη στους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης τους και απείλησε ξανά ότι η Τουρκία «θα ξεκινήσει τη συζήτηση για την κυριαρχία τους».

 

«Υπάρχει ένας όρος και στις δυο Συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την απειλή από την Τουρκία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους», επανέλαβε ο τούρκος ΥΠΕΞ σε τηλεοπτική του εμφάνιση, και κατά την προσφιλή «συνήθεια» των… γειτόνων παρουσίασε και χάρτες με γκριζαρισμένο όλο το ανατολικό Αιγαίο!

 

Οπως είπε, η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες. «Και η Ελλάδα άλλαξε το καθεστώς των νησιών και πρέπει να τα αποστρατιωτικοποίησει. Αλλιώς μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους», επέμεινε.

 

Tα νησιά των απειλών Τσαβούσογλου είναι: η Θάσος, Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, τα Ψαρά, η Σάμος, η Πάτμος, η Ικαρία, η Λέρος, η Κως, η Τήλος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο, η Ρόδος και η Σύμη!

 

(φωτογραφία: tanea.gr)