γράφει ο

 

Κώστας Παπακοσμάς 

 

Πριν 95 χρόνια, το 1927 η Καβάλα συγκλονίζονταν από μια μεγάλη φωτιά, στην κεντρική της οδό, την Ομονοίας.

 

Tο ξενοδοχείο “Μέγα Ξενοδοχείον” ή "Grand Hotel" γίνονταν στάχτη.

 

Το ξενοδοχείο ήταν το καλύτερο στην διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας και προσφέρονταν μπύρα, κάτι πρωτοποριακό για τις εποχές εκείνες.

 

Στο ισόγειο του λειτουργούσε φημισμένο εστιατόριο. Τα πρώτα μπιλιάρδα στην Καβάλα ήρθαν σε αυτό τον χώρο.

 

Ήταν στο ύψος του σημερινού μεγάρου που έχει ο Δήμος Καβάλας (στη θέση του παλιού Πυροσβεστείου) είναι τα γραφεία της “Δημωφέλεια”, φροντιστηρίων αλλά και άλλων υπηρεσιών.

 

Πριν μερικά χρόνια αναρτώντας αυτές τις φωτογραφίες υπήρξε από τους αγαπητούς φίλους συμπολίτες μια πλειάδα πρόσθετων στοιχείων, τα οποία και σας μεταφέρω:

 

Ο Ιστορικός ερευνητής Θεόδωρος Λυμπεράκης έγραψε: "Στην γαλλόφωνη, εβραϊκή εφημερίδα της Θεσσαλονίκης JOURNAL DE SALONIQUE, που εκδιδόταν δύο φορές την εβδομάδα, από το 1895 έως το 1915, (τουλάχιστον αυτά τα τεύχη της βρήκα εγώ στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας), υπήρχε, πολύ συχνά, η ακόλουθη διαφημιστική δημοσίευση: GRAND HOTEL ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΛΑΣ:

 

«Έχω την τιμή να πληροφορήσω το αξιότιμο κοινό ότι στο GRAND HOTEL, το οποίο άνοιξα στην Καβάλλα, στην οδό Ζεϊτινλί, μπορεί κανείς να βρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις: Καλά αεριζόμενα δωμάτια, εξυπηρέτηση που δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη, το κάθε τι για την καλύτερη ικανοποίηση των ταξιδιωτών. Το ξενοδοχείο μου διακρίνεται επίσης για την κεντρική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Στο καφέ του ξενοδοχείου συχνάζει η εκλεκτότερη κοινωνία της Καβάλλας - Θωμάς Ζησιάδης»".

 

Ο Παναγιώτης Χατζηεμμανουήλ έγραψε: “Ο παππούς μου Γεώργιος Γιαννόπουλος του Αγγέλου (ανιψιός του Δημάρχου Τερμεντζή) είχε ξενοδοχείο στην Ομόνοια μπροστά από το δημοτικό σχολείο αυτή την εποχή. Ήταν από ομολογία της μητέρας μου πολύ καλό ξενοδοχείο, επίσης είχε ένα μικρό ξενοδοχείο - χάνι κ.λ.π εκεί που είναι η δημοτική αγορά απέναντι από το πατσατζίδικο περίπου. Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες ή ονόματα κλπ γιατί δεν έδινα σημασία όταν μου τα έλεγε η μητέρα μου”.

 

Ο Καβαλιώτης Μανόλης Τοματσόπουλος από την Θεσσαλονίκη πρόσθεσε και μια σειρά φωτογραφιών αναφέροντας την προέλευση τους: “Παραθέτω μέρος φωτογραφιών του αρχείου ΙΛΑΚ, εκ του άλμπουμ που διατηρώ «Καβάλα πριν και τώρα» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας, εκδόσεως 2010, για την πλήρη ενημέρωσή σας και την αντιπαράθεση αυτών μετά των αντιστοίχων του σήμερα, αναφερόμενες και σε σύντομες ακριβείς πληροφορίες”.

 

Ο Αναστάσιος Μαρκουλίδης μου έστειλε σε ψηφιακή μορφή δημοσίευμα της εφημερίδας “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” το 1927 για μεγάλη πυρκαγιά στην Καβάλα.

 

Η αρχική φωτογραφία με το φημισμένο ξενοδοχείο και τα άλλα καταστήματα στην οδό Ομονοίας πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Καβάλας, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ το 1960 και ήταν του Γιώργου Γεμεντζόπουλου. Αρχειακά βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (στην υπηρεσία της Καβάλας).