Η ιατρική ομάδα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας (ΓΝΚ) και η προϊσταμένη του τμήματος, σε κλίμα φόρτισης, αποχωρίζονται έναν σπουδαίο γιατρό και άνθρωπο.

 

Οι γιατροί του νοσοκομείου Καβάλας σε ανάρτηση τους αναφέρουν:

 

«Ο Παναγιώτης Τσαβδαρίδης, επί σειρά ετών, υπήρξε για μας συνεργάτης, φίλος και συνοδοιπόρος. Ένας άνθρωπος, που με γνώμονα το συμφέρον του αρρώστου, εργάστηκε ακούραστα στην υπηρεσία του.

 

Πηγή έμπνευσης για όλους μας (νεότερους και συνομηλίκους) αποτέλεσε συχνά παράδειγμα προς μίμηση προκειμένου να εξαντλήσουμε κάθε ανθρώπινο και ιατρικό μέσο ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 

Ακούραστος, στις επάλξεις νυχθημερόν, χωρίς να φείδεται χρόνου, θυσιάζοντας ακόμη και τον προσωπικό του, στην υπηρεσία του καθήκοντος.

 

Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, υποστηρικτικός απέναντι σε κάθε ειδικότητα, δε δίστασε να σταθεί αρωγός ή ακόμη και δάσκαλος προς όλους μας.

 

Υπερέβη συχνά τον εαυτό του στα δύσκολα, ώστε να σωθούν ζωές που εν τη απουσία του θα ήταν σίγουρα χαμένες.

 

Αποτέλεσε για μας ένα διαρκές στήριγμα σε επίπεδο επιστημονικό, ηθικό και ανθρώπινο ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε σήμερα με σιγουριά, πως το κενό που αφήνει η αποχώρησή του είναι δυσαναπλήρωτο κι ο πήχυς γι’ αυτόν που θα κληθεί να το καλύψει έχει, χωρίς μεγαλοστομίες και υπερβολές, μπει πολύ ψηλά!

 

Ένας συνάδελφος, που μεταξύ των άλλων, στάθηκε διπλα μας, ως φίλος και προσωπικός γιατρός και με την επιστημονική του επάρκεια μάς καθοδήγησε σε πολλά από τα δικά μας ιατρικά θέματα.

 

Ένας άνθρωπος που σε καθηλώνει σε κάθε του επαφή με τους αρρώστους (ή το περιβάλλον τους) με το επίπεδο λεπτομερούς ενημέρωσης και αρτιότητας λόγου, που σε παραπέμπει σε άλλα ιατρικά συστήματα, αυτά που ονομάζουμε προηγμένα.

 

Παρ’όλα αυτά, παραμένει ταπεινός και μετριόφρων, προβάλλοντας πάντα την αξία της ομάδας και ποτέ του εαυτού του.

 

Όσοι είχαν ποτέ την τύχη να έρθουν σε επαφή μαζί του, για κάποιο ιατρικό τους πρόβλημα, μπορούμε μετά λόγου γνώσης να βεβαιώσουμε πως διακατέχονται από αίσθημα ισόβιας ευγνωμοσύνης.

 

Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε, πως μέρος της "δόξας" που απολαμβάνει η ΜΕΘ για τα επιτεύγματά της, οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στις ιατρικές πράξεις και την κρίση του Παναγιώτη, καθώς και στις άοκνες προσπάθειές του.

 

Είμαστε τέλος αυτοί, που ήμασταν εκεί και τον παρακολουθούσαμε με θαυμασμό, να αναλαμβάνει το βάρος της διεύθυνσης της Χειρουργικής Κλινικής, όντας ακόμη Επιμελητής Α΄, βγάζοντας ασπροπρόσωπο ενα ολόκληρο νοσοκομείο που παίζει χρόνια ρόλο κεντρικό στα ιατρικά δρώμενα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, που αφήνει πίσω του, θα είναι ένα άλλο νοσοκομείο, χωρίς αυτόν.

 

Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια στο δρόμο που θα ακολουθήσει, έχοντας την ακλόνητη πεποίθηση πως είναι τυχεροί οι άνθρωποι που θα τον συναντήσουν, αναζητώντας λύση στο ιατρικό τους πρόβλημα».