"Μαζί για την Ευρώπη-Μαθαίνοντας από το παρελθόν για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως η ξενοφοβία στην Ευρώπη" είναι ο γενικός τίτλος του ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας.

 

Μάλιστα το σχολείο έχει ήδη αδελφοποιηθεί από το 2019 με το Johannes-Scharrer Gymnasium Nurnberg (Νυρεμβέργης Γερμανίας) και το διάστημα 3/5/2022 έως 8/5/2022  υλοποιείται το σχετικό πρόγραμμα.

 

Για την εκπαιδευτική κοινότητα άλλωστε θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως και τα μέλη της, μπορούν να συμβάλλουν, με τον δικό τους τρόπο,  στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών των δύο χωρών και στην αποδόμηση των εκατέρωθεν προκαταλήψεων.

 

Εξάλλου είναι αποδεκτό ότι εκδηλώσεις τέτοιου χαρακτήρα ανοίγουν νέους ορίζοντες και νέες προκλήσεις στους μαθητές ώστε να ανακαλύψουν διαφορετικές κουλτούρες και  γλώσσες.

 

Το εν λόγω πρόγραμμα ανταλλαγής νέων χρηματοδοτείται από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα νεολαίας και οι δράσεις ξεκίνησαν ήδη και ολοκληρώνονται το Σάββατο με την γιορτή αποχαιρετισμού – αποχωρισμού.

 

Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες λοιπόν που έχουν ήδη υλοποιηθεί και θα υλοποιηθούν μέχρι την τελική ημέρα γιορτής, έχουν ως εξής:

 

Τετάρτη 4/5/2022

 

Στο σχολείο:

 

- Συζήτηση με συνομηλίκους Έλληνες νέους με θέμα “Πολυπολιτισμικότητα και κοινωνική συνύπαρξη / ένταξη και ενσωμάτωση, όπως βιώνονται στο Γυμνάσιο“

 

- Εργαστήρι με το παραπάνω θέμα με την εποπτεία του Κέντρου πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας

 

-  Επίσκεψη στο Δημαρχείο Καβάλας

 

Πέμπτη 5/5/2022

 

- Ξενάγηση στην παλιά πόλη, στο Ιμαρέτ, Παλιά Μουσική. Οργάνωση ξενάγησης από το ΚΠΕ Φιλίππων.

 

- Στο Κάστρο: Παρουσίαση και συμμετοχή σε ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια.

 

Παρασκευή 6/5/2022

 

- Εργαστήρι αρχαίας μάσκας στο Σχολείο και  προετοιμασία μαθητών για δραματοποίηση μικρού χορικού από τις "Ικέτιδες" του  Αισχύλου

 

- Επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

 

Σάββατο 7/5/2022

 

- Επίσκεψη - ξενάγηση στον χώρο των Φιλίππων (Αρχαίο Θέατρο) - Παράσταση χορικού από τις "Ικέτιδες" του  Αισχύλου, από τους μαθητές.

 

- 19:30: Γιορτή αποχαιρετισμού με συμμετοχή μαθητών και γονέων.   

 

(δελτίο Τύπου)