Ανάπτυξη στις υποδομές των λιμανιών Καβάλας και Θάσου ζητά η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ).

 

Δέστρες, εκβαθύνσεις, σημαντήρες, ράμπες και προσκρουστήρες, είναι κάποιες από τις παρεμβάσεις που χρειάζονται τα λιμάνια. 

 

«Πολλά λιμάνια έχουν παραμείνει με υποδομές του περασμένου αιώνα. Ας μην χαθεί άλλος χρόνος», λέει ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ. 

 

Κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ενημερώνει με έκθεση της το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με κοινοποίηση στις αρμόδιες Υπηρεσιακές Αρχές «για τον εντοπισμό προβλημάτων που προκύπτουν σε κάθε δρομολόγιο των πλοίων με τις γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές και για την ευαισθητοποίηση –ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών προκειμένου να δοθούν λύσεις».

 

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Μανώλης Τσικαλάκης «κάνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για αναβάθμιση των λιμανιών και των λιμενικών υποδομών στη χώρα μας, αλλά και για την κατάργηση των αναχρονισμών που κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν λύση. Τα πλοία εκσυγχρονίζονται και κατασκευάζονται όλο και πιο μεγάλα».

 

«Οι απαιτήσεις υποδοχής και φιλοξενίας στους αυξάνονται. Πολλά λιμάνια μας όμως έχουν παραμείνει με υποδομές του περασμένου αιώνα. Οι θαλάσσιοι δρόμοι είναι καθοριστικοί του περασμένου αιώνα. Οι θαλάσσιοι δρόμοι είναι καθοριστικοί για τη διακίνηση των αγαθών μέσω του εμπορίου, για τη μεταφορά των νέων ενεργειακών πηγών για την ανάπτυξη του τουρισμού για τη στήριξη των νησιών μας. Ας μην χαθεί άλλος χρόνος», τονίζει. 

 

Τι ζητάνε για τα Λιμάνια Καβάλας και Κεραμωτής

 

Λιμένας

 

- Αλλαγή-τοποθέτηση νέων δεστρών στις ήδη κατεστραμμένες.

 

- Επισκευή στις ράμπες καθώς υπάρχουν στρεβλωμένες και προεξέχουσες σιδερένιες ράγες.

 

- Τοποθέτηση προσκρουστήρων.

 

Πρίνος

 

- Αλλαγή-τοποθέτηση νέων δεστρών στις ήδη κατεστραμμένες.

 

- Χρήζει άμεση εκβάθυνση – άκρως επικίνδυνη η προσέγγιση και η ασφαλής πρόσδεση των φορτωμένων πλοίων εκτός της Νο.2 θέσης. 

 

- Επισκευή στις ράμπες διότι προεξέχουν από το τσιμέντο οι κάθετοι σιδερένιοι δοκοί ενίσχυσης του τσιμέντου.

 

- Τοποθέτηση προσκρουστήρων.

 

Καβάλα – Κεραμωτή

 

- Τοποθέτηση σημαντήρα στην άκρα Κεραμωτής ώστε να αναδεικνύει την ρηχιά.

 

- Εκβάθυνση λιμενολεκάνης κατά μήκος του προβλήτα.

 

- Τοποθέτηση προσκρουστήρων.