Η πάλαι ποτέ «Μέκκα του καπνού» και μία από τις ωραιότερες πόλεις-λιμάνια της χώρας, η Καβάλα, αποτελεί κορυφαίο προορισμό όχι μονάχα για τους θερμούς αλλά και τους ψυχρούς μήνες του χρόνου. Τον χειμώνα, μάλιστα, που η απαλή ομίχλη τυλίγει τους λόφους της και οι γλάροι πετούν ακόμα πιο κοντά στη στεριά της, η πόλη φορά την πιο σαγηνευτική της όψη και προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στον χρόνο.

 

Από την Καβάλα πέρασαν Βυζαντινοί, Οθωμανοί, Εβραίοι, έμποροι και αστοί, καπνεργάτες, πρόσφυγες και διανοούμενοι, αφήνοντας το δικό τους μοναδικό στίγμα και χαρίζοντάς της μια μοναδική ατμόσφαιρα που δεν θα συναντήσετε αλλού. Εκεί όπου συναντιούνται οι πιο σημαντικοί θαλάσσιοι δρόμοι, εκεί που η Ανατολή με τη Δύση γίνονται ένα, ανάμεσα σε άλλοτε κατάμεστες καπναποθήκες και αποχρωματισμένα από τον χρόνο νεοκλασικά ξεδιπλώνεται το ένδοξο παρελθόν τής πόλης. Ελάτε μαζί μας σε ένα σύντομο οδοιπορικό που θα σας ανοίξει την όρεξη για ένα ταξίδι στην υπέροχη Καβάλα.

 

Το ιστορικό Ιμαρέτ, ένα μνημείο Ιστορίας και ομορφιάς

 

Με κατάμαυρους τρούλους από μολύβι και ένα χαρακτηριστικό κόκκινο-κανελί χρώμα, το Ιμαρέτ, το πάλαι ποτέ «πτωχοκομείο» της πόλης, έχει πλέον μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο και αναβιώνει με τον καλύτερο τρόπο την οθωμανική Ιστορία της πόλης. Με ένα καφέ και εστιατόριο ανοιχτά στο κοινό, ένα υπέροχο spa και τρεις εσωτερικούς κήπους με μυρωδάτες πορτοκαλιές, το Ιμαρέτ είναι ιδανικό για να ανακτήσετε δυνάμεις, να αφεθείτε στη χαλάρωση και να απολαύσετε μια άλλη πλευρά της Ιστορίας της πόλης. Αυτό το εντυπωσιακό συγκρότημα κτηρίων ήταν ένα kulliye για την ισλαμική εκπαίδευση, χτισμένο πάνω σε ένα παλιότερο πτωχοκομείο. Μετά αιώνες αναστηλώθηκε για να γίνει σήμερα ένα σύμβολο Ιστορίας στην πόλη της Καβάλας.

 

Η παλιά πόλη της Καβάλας και το φρούριο

 

 

Έπειτα από αυτή την υπέροχη πρώτη στάση για αναζωογόνηση, κάντε μια βόλτα στην πιο γραφική και ιστορική γειτονιά της πόλης, τη γειτονιά της Παναγίας. Σκαρφαλώστε ψηλά μέχρι το κάστρο και την ακρόπολη για μια θέα που κόβει την ανάσα, επισκεφτείτε τον παλιό φάρο και την πλατεία του Μοχάμετ  Άλι με το άγαλμα και το κονάκι του, την εκκλησία της Παναγίας, το τζαμί του Χουσεΐν Μπέη, τον «μεντρεσέ» του 17ου αιώνα και απολαύστε σε κάθε σοκάκι σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής βαμμένα στα πιο όμορφα χρώματα. Σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια και καφετέριες για ένα ευχάριστο διάλειμμα στην περιήγησή σας.

 

Βόλτα στις Καμάρες, το παλιό υδραγωγείο

 

Αυτές οι επιβλητικές αψίδες που στέκουν από τα μισά του 16ου αιώνα έως τώρα, χωρίζοντας στα δύο την πόλη και καλωσορίζοντας τον επισκέπτη, μένουν πάντα μια από τις πιο χαρακτηριστικές «καβαλιώτικες» εικόνες. Οι περίφημες Καμάρες ήταν μέρος του αρχαίου συστήματος ύδρευσης που μετέφερε νερό στον βράχο της Παναγίας και είχε μήκος 6.400 μέτρων αλλά και ανοιχτή ροή. Πήραν τη σημερινή τους μορφή την εποχή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, μεταξύ 1520 και 1530, αλλά 500 χρόνια τώρα είναι εξίσου εντυπωσιακές και... φωτογραφήσιμες.

 

Περαντζάδα στο λιμάνι

 

Χειμώνα και καλοκαίρι, το λιμάνι της Καβάλας μαγνητίζει με τη γοητεία του κάθε επισκέπτη της πόλης. Μια βόλτα στην παραλιακή οποιαδήποτε ώρα της μέρας μπορεί να χαρακτηριστεί ειδυλλιακή, αφού θα βρεθείτε ανάμεσα σε φοινικόδεντρα και ψαροκάικα, με γλάρους να πετούν ολόγυρα και δεκάδες καταστήματα, καφέ και εστιατόρια να σας καλούν σε μια στάση με υπέροχη θέα.

 

Επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού

 

Η παλιά «πρωτεύουσα του καπνού» μπορεί τώρα να έχει αδειάσει για τα καλά τις αποθήκες της, όμως κρατά ζωντανό αυτό το κομμάτι Ιστορίας μέσα από το μοναδικό στο είδος του θεματικό μουσείο στην Ευρώπη. Μια επίσκεψη εκεί θα σας αποκαλύψει τα μυστικά του καπνού μέσα από εργαλεία και μηχανήματα επεξεργασίας του, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα.

 

Ακόμα μία τοποθεσία ιδανική για βόλτες είναι η παλιά γειτονιά του Αγίου Νικολάου, όπου θα βρείτε πολλά μικρά μαγαζάκια και καφέ. Στην είσοδό της δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που μετατράπηκε από τζαμί σε ορθόδοξη εκκλησία και εξωτερικά έχει διακοσμηθεί με ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό.

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας θυμίζει άλλοτε ανατολική πόλη άλλης εποχής, άλλοτε νησί κι άλλοτε ένα σύγχρονο θέρετρο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Χτισμένη πάνω στον Θρακικό Κόλπο, διαθέτει σε απόσταση αναπνοής υπέροχες, καθαρές παραλίες με καταγάλανα νερά και πληθώρα από beach bars και ταβερνάκια δίπλα στο κύμα για όλα τα γούστα. Αν, λοιπόν, την επισκεφτείτε καλοκαίρι ή φθινόπωρο, κάντε τις βουτιές σας στο Παλιό, στην Καλαμίτσα, στο Περιγιάλι, στην Τόσκα, στον Μπάτη, στην Ηρακλείτσα, την Πέραμο ή την Ψάθα και εκλέξτε, έπειτα, τη δική σας αγαπημένη ανάμεσά τους - αν μπορείτε!

 

Όπως κι αν ονειρεύεστε τις διακοπές σας στην Καβάλα, το σίγουρο είναι ότι θα καταφέρει να σας καταπλήξει από την πρώτη κιόλας ματιά. Πλέον δε η επίσκεψή σας εκεί γίνεται πιο άνετη, πιο όμορφη και πιο ασφαλής από ποτέ μέσα από το προσφάτως ανανεωμένο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Μεταξύ άλλων, ο τερματικός σταθμός επεκτάθηκε και αναδιαμορφώθηκε, ανακαινίστηκε το οδόστρωμα στους χώρους προσγείωσης, απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, αυξήθηκαν τα σημεία check-in και αναβαθμίστηκαν οι χώροι αναμονής.

 

Τίποτα, λοιπόν, δεν στέκεται ανάμεσα σε εσάς και τις πιο μαγευτικές χειμερινές διακοπές στην Καβάλα. Κλείστε τα εισιτήριά σας σήμερα και απολαύστε έναν ακαταμάχητο προορισμό της βόρειας Ελλάδας το συντομότερο δυνατό!

 

πηγή: avgi.gr