Σοκάρουν τα στοιχεία που δίνει, μιλώντας στον KavalaNews 102.8 η κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Καβάλας, Σοφία Μπένου. 

 

Όπως λέει: «τα τελευταία 4 χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον 10-15 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών». 

 

Οι περιπτώσεις αυτές πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης, μετά από κατευθύνσεις που δόθηκαν από το Κέντρο. 

 

«Δίνουμε εναλλακτικές στις γυναίκες για το πως θα κινηθούν. Δεν είναι όλες οι γυναίκες έτοιμες να κάνουν το βήμα. Χρειάζονται χρόνο», λέει η κ. Μπένου. 

 

Αυτό που σημειώνει είναι ότι υπήρξαν και περιστατικά σωματεμπορίας: «Είχαμε και στη Θάσο αλλά και στην Καβάλα. Είναι δύσκολο και επίφοβο». 

 

Όπως εξηγεί η κ. Μπένου με το Κέντρο, έρχονται σε επαφή και μητέρες χρηστών ναρκωτικών προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια. Από εκεί κι έπειτα το Κέντρο έρχεται σε επαφή με το ΚΕΘΕΑ για να δουν πώς μπορεί να γίνει πιο εξειδικευμένη η στήριξη. 

 

Όλο και περισσότερες γυναίκες σπάνε τη σιωπή τους 

 

Από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουν απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Καβάλας πάνω από 1.100 γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά γυναίκες θύματα βίας κυρίως ενδοοικογενειακής

 

Για τους πρώτους δύο μήνες του 2022 απευθύνθηκαν στο Κέντρο 25 γυναίκες και άλλες 10 παλιές που επανήλθαν και ζήτησαν εκ νέου στήριξη. 

 

«Εξυπηρετούμε περίπου 100 γυναίκες τον χρόνο και ήδη εξυπηρετούμε 25. Κάθε χρόνο βλέπουμε ότι αυξάνονται. Σπάνε τη σιωπή τους και αρχίζουν να μιλάνε», τονίζει η Σοφία Μπένου. 

 

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο, ωφελούμενες είναι γυναίκες ενήλικες που έχουν δεχθεί οποιαδήποτε μορφή βίας, σωματική, λεκτική, ψυχολογική, οικονομική, βιασμούς, σεξουαλική παρενόχληση, σωματεμπορία, αλλά και γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως άνεργες ή οποιαδήποτε χρειάζεται να στηριχθεί. 

 

Στο Κέντρο μπορούν επίσης να απευθυνθούν και γυναίκες που αντιμετωπίζουν καθημερινό στρες, γυναίκες που έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο, που τα παιδιά τους δίνουν πανελλήνιες, ή που έχουν παιδιά στην εφηβεία, αλλά και γενικά όποιος πολίτης χρειάζεται στήριξη.

 

Πού βρίσκεται το κέντρο 

 

To Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καβάλας λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2013 και διαθέτει επίσης Νομικό Σύμβουλο και παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες σε θύματα βίας.

 

Βρίσκεται στην οδό Κ. Παλαιολόγου 9, στο πρώην ΠΙΚΠΑ, πολύ κοντά στο κεντρικό κτίριο του Δήμου Καβάλας.

 

Τηλ. 2513 500 440 – 1 -2 

 

Γραμμή SOS: 15900 (24ωρη) 

 

FB: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ 

 

Ακούστε όσα είπε η κ. Μπένου στον KavalaNews 102.8