γράφει ο 

Κώστας Παπασκοσμάς

 

Έφυγε στις 6 Μαρτίου 1994. 

 

Οραματιζόταν μέχρι τον θάνατό της την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.  

 

«Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της Ελληνικότητάς μας. Αν με ρωτήσετε εάν θα ζω όταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ναι, θα ζω. Αλλά κι αν ακόμη δεν ζω πια, θα ξαναγεννηθώ». 

 

Ήταν η Μελίνα Μερκούρη.

 

Η φωτογραφική μας αναδρομή είναι από την παρουσία της Μελίνας Μερκούρη στην Καβάλα. Το 1963 έγιναν στην πόλη μας τα γυρίσματα της ταινίας «Τόπ Καπί»  που ήταν η κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας του Eric Ambler, με τίτλο "The light of day". 

 

Η σκηνοθεσία ήταν του  Ζιλ Ντασέν και πρωταγωνιστούσε η Μελίνα Μερκούρη. 

 

 

 

Η Μελίνα Μερκούρη ήρθε στην Καβάλα αμέσως μετά την μεταπολίτευση και έπαιξε στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων την “Μήδεια”,  μας επισκέπτεται ξανά το 1989,  συνοδεύοντας τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου

 

Στην αρχή της δεκαετίας του 1990 ως Βουλευτής επισκέπτεται τον Δήμο Καβάλας και ξεναγείται στο Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο όπως και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη που στεγάζονταν στην “Μεγάλη Λέσχη”.