Με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου, συναντήθηκε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης με αφορμή τα ανοιχτά ζητήματα του αγροτικού κόσμου, ο οποίος πλήττεται σφοδρά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

 

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πασχαλίδης αναφέρει τα εξής: 

 

Αρχικά, ο Βουλευτής μετέφερε τους προβληματισμούς των αγροτών και των  κτηνοτρόφων σε σχέση με τις αυξήσεις στο σύνολο του παραγωγικού κόστους, καθώς και την πεποίθηση του αγροτικού κόσμου της περιοχής ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια. 

 

Ειδικά, όσον αφορά το μέτρο της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων με το ποσοστό 7% επί του τζίρου για τους μήνες Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο του 2022, ο Βουλευτής επεσήμανε  το πάγιο αίτημά τους για αποζημίωση κατά ζωική μονάδα.

 

 

Επιπλέον, ο Βουλευτής ζήτησε να βρεθεί κάποια λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί κτηνοτρόφοι, των οποίων το ζωικό κεφαλαίο καταστρέφεται από άγρια ζώα, ωστόσο, δεν αποζημιώνονται δεδομένου ότι δεν αφήνονται ίχνη δηλαδή δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. 

 

Επίσης, ο Βουλευτής αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στις τεράστιες ζημίες που έχουν υποστεί οι λιμνοθάλασσες Αγιάσματος, Βάσοβας και Ερατεινού Κεραμωτής και ειδικότερα στις εκτεταμένες διαβρώσεις που έχουν δημιουργηθεί στις συγκεκριμένες περιοχές. 

 

Ένα ακόμη ζήτημα που έθιξε ο Βουλευτής κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι η ανάγκη ασφάλισης των ιχθυοκαλλιεργητών και των μυδοκαλλιεργητών. 

 

Αφού αναφέρθηκε στις εκτεταμένες καταστροφές των μονάδων μυδοκαλλιέργειας της περιοχής μας, γεγονός που σηματοδότησε την οικονομική καταστροφή των μυδοκαλλιεργητών μας, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υφυπουργό να δημιουργηθεί εξειδικευμένο ασφαλιστικό καθεστώς, στα πλαίσια του ΕΛΓΑ, όπου θα μπορούν να ενταχθούν τόσο οι ιχθυοκαλλιεργητές όσο και οι μυδοκαλλιεργητές, οι οποίοι, πληρώνοντας την εισφορά τους, θα δικαιούνται αποζημίωσης σε περίπτωση καταστροφής των καλλιεργειών τους.

 

Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε εκ νέου το ζήτημα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη της καθολικής εφαρμογής του μέτρου αυτού.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό που άκουσε με μεγάλη προσοχή όλα τα προβλήματα που του ανέπτυξα και τις λύσεις που του πρότεινα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σύντομα σε αρκετά από τα ζητήματα που εξέφρασα, καθώς γνωρίζω καλά το πραγματικό ενδιαφέρον της σημερινής Κυβέρνησης για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.» 

 

δελτίο Τύπου