Ένα σπάνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στα βουνά του Παγγαίου. Το φρέσκο χιόνι αρχίζει πάνω από τα 500 μέτρα περίπου ενώ ψηλότερα υπάρχουν μεγάλες ποσότητες συσσωρευμένου παγωμένου χιονιού (άνω των 1.000 μέτρων κατά βάση).

 

Το χιόνι  που υπάρχει άνω των 1.000 μέτρων έχει συσσωρευθεί από τις 10-12 Δεκεμβρίου κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 2012 και είναι ιδιαίτερα σπάνιο ιδίως κατά τον 21ο αιώνα.

 

Δείτε την live κάμερα του MeteoKav στην περιοχή του Αγίου Χριστόφορου ΕΔΩ.

 

Η σπανιότητα έγκειται στο γεγονός ότι δεν απαιτείται μόνο ένας σχετικά ψυχρός χειμώνας με υετοφόρα συστήματα αλλά και τα υετοφόρα συστήματα αυτά να μην είναι με έντονους επιφανειακούς νοτιάδες στους οποίους το Παγγαίο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο.

 

Σε αντίθεση με άλλους ορεινούς όγκους που βρίσκονται βορειότερα, με αποτέλεσμα πολλές φορές σε τέτοια συστήματα τον χειμώνα να βρέχει ακόμα και σε υψόμετρα άνω των 1.700 στο Παγγαιο.

 

Άρα φέτος  παρατηρήθηκε ο ιδανικός  συνδυασμός για να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς είχαμε ελάχιστα υετοφορα  συστήματα με νότια και πληθώρα συστημάτων ανατολικου - βορείου ρεύματος στο οποίο η συγκεκριμένη μεριά του Παγγαίου είναι προσήνεμη (και γενικά ευνοείται από αυτό σε σύγκριση με άλλους ορεινούς όγκους λόγω της νοτιότερης τοποθεσίας του, πιο κοντά στο Αιγαίο).

 

Πηγή: meteokav