Νέστος ποταμός, ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας. Για όσους έχουν επισκεφτεί την Ξάνθη και αναζητούν περαιτέρω συγκινήσεις. Αλλά και για όσους προτίθενται να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από την μητρόπολη για να βρεθούν μέσα στα πιο μαγευτικά τοπία της Ελλάδας. Ο Νέστος αποτελεί ένα από τα πιο must do ταξίδια!

 

Οι πρώτες συστάσεις

 

Ο Νέστος είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Ο Νέστος -σε απόσταση 701 χιλιομέτρων από την Αθήνα- είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας με τη συνολική του πορεία να καλύπτει 243 χιλιόμετρα. Τα 130 εξ αυτών βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Ο ποταμός πηγάζει από τα όρη Ρίλα στη Βουλγαρία και εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος. Στο Νέστο βρίσκουν καταφύγιο ή τροφή 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών αλλά και αρκετά είδη ψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του Δέλτα.

 

Σήμερα, τα στενά του Νέστου αλλά και η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας έχουν εξελιχθεί σε δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις των εναλλακτικών σπορ του βουνού. Κάποιες δραστηριότητες γίνονται στις πλαγιές γύρω από το Νέστο, αλλά οι περισσότερες γίνονται μέσα στο ποτάμι και στις όχθες του. Και αντίθετα από την κοινή αντίληψη οι δραστηριότητες δεν είναι προορισμένες μόνο για αθλητές ή για όσους βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση.

 

Απευθύνονται ακόμα και σε παιδιά αλλά και μεγαλύτερους ανθρώπους αφού για όλα όσα μπορείτε να κάνετε εδώ υπάρχουν διαβαθμίσεις δυσκολίας. Άλλωστε, τα προγράμματα που προσφέρουν οι εταιρείες είναι ποικίλα και για όλα τα γούστα. Αφετηρία για τις δραστηριότητες είναι η Σταυρούπολη. Βρίσκεται 28 χιλιόμετρα μετά την Ξάνθη, μια περιοχή με έντονα μυστικά και προσωπικότητα. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό με υπέροχη πλατεία, με έναν πλάτανο στη μέση και καφενεία για να πιείτε τον καφέ σας και να φάτε και ένα γλυκάκι. Εδώ, εδρεύουν και όλες οι εταιρείες που παρέχουν τα προγράμματα των δραστηριοτήτων μέσα και γύρω από τον Νέστο.

 

Πεζοπορία

 

Η πεζοπορία είναι για παράδειγμα μια δραστηριότητα η οποία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Την ίδια στιγμή είναι και ένας φανταστικός τρόπος για να απολαύσετε το Νέστο. Μια υπέροχη σηματοδοτημένη διαδρομή 15 χιλιομέτρων και 5 ωρών διάρκειας είναι από το Νέστο στο χωριό Γαλάνη, Υπάρχουν και πολύ πιο σύντομες για τις οποίες θα ενημερωθείτε στη Σταυρούπολη. Μια άλλη προτεινόμενη διαδρομή είναι αυτή με αφετηρία το χωριό Κάτω Λιβερά. Εκεί, ένα πεζοπορικό μονοπάτι οδηγεί μετά από 3 χλμ. στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό των Λιβερών. Ο σταθμός έχει σήμερα ανακαινιστεί και έχει μετατραπεί σε ξενώνα και χώρο αναψυχής για όσους θέλουν να πεζοπορήσουν μέσα στα Στενά του Νέστου πάνω στις σηματοδοτημένες διαδρομές-μονοπάτια της παραποτάμιας περιοχής.

 

Κανόε-καγιάκ

 

Είναι η κορυφαία δραστηριότητα για να πάρετε όσα περισσότερα μπορείτε από τον ποταμό. Πρόκειται για μια εξαιρετική εμπειρία αφού θα διασχίσετε τα στενά του ποταμού, θα θαυμάσετε το αισθητικό δάσος, τα πανύψηλα βράχια και παράλληλα θα παρατηρήσετε και τα πουλιά. Οι πιο προπονημένοι μπορούν να δοκιμάσουν να κάνουν ολόκληρη τη διαδρομή Σταυρούπολη – Τοξότες. Να υπολογίζετε πως περιλαμβάνει και μια στάση για ξεκούραση στα Λιβερά. Η διαδρομή δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Η διάρκεια κατάβασης είναι 4,5 ώρες και είναι κατάλληλη και για παιδιά. Μια ωραία ιδέα για όσους κάνουν όλη τη διαδρομή είναι από τους Τοξότες να επιστρέψουν στη Σταυρούπολη με το τρένο.

 

Ράφτινγκ

 

Επίσης κλασική δραστηριότητα Νέστου. Οι πραγματικοί γνώστες του αντικειμένου επιλέγουν να μπουν στο ποτάμι από την πόλη της Δράμας, γιατί εκεί τα νερά είναι πιο ορμητικά. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτή τη δραστηριότητα μεταφέρουν το κοινό μέχρι το φράγμα της Πλατανόβρυσης και στο τέλος της διαδρομής παραλαμβάνουν τον κόσμο από το Παρανέστι, εκεί όπου καταλήγει η διαδρομή. Η οποία είναι 2ου-3ου βαθμού δυσκολίας και διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά.

 

Στο Νέστο για 4Χ4

 

Για αυτή τη δραστηριότητα δεν είναι ανάγκη να έχετε φτάσει ως εδώ με το δικό σας όχημα αλλά μπορείτε να νοικιάσετε ένα από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Οι 4Χ4 διαδρομές θα σας χαρίσουν υπέροχες εικόνες από τα μέρη στην οροσειρά της Ροδόπης. Ένα από αυτά είναι το πανέμορφο δάσος της Χαϊντούς, ή το πέρασμα μέσα από τα απομακρυσμένα Πομακοχώρια. Θα δείτε τοπία όπου πρωτοστατούν οι καταρράκτες και τα εκπληκτικά πέτρινα γεφύρια. Η διάρκεια των διαδρομών ποικίλει.

 

Ποδηλασία: Άλλη μια ωραία δραστηριότητα για όλη την οικογένεια. Εύκολη καθώς όλες οι εταιρίες διαθέτουν ποδήλατα και διοργανώνουν βόλτες στις όχθες του Νέστου. Υπάρχουν μάλιστα ποδηλατοδρόμοι πάνω στους οποίους θα κινείστε. Και εκτός από τις όχθες μπορείτε να επιλέξετε και ποδηλατοδιαδρομές σε δασικούς δρόμους, στο Δέλτα του Νέστου ή σε διάφορα χωριά. Οι εταιρίες θα φροντίσουν για την μεταφορά σας και την παραλαβή σας στα σημεία αρχής και τέλους κάθε διαδρομής.

 

Νέστος ποταμός: Η εμπειρία της ιππασίας

 

Αφετηρία για αυτή τη δραστηριότητα είναι η Σταυρούπολη. Οι διαδρομές με τα άλογα διοργανώνονται μέσα στην κοιλάδα του Νέστου, είναι παραποτάμιες, διάρκειας μισής και μιας ώρας. Οι μεγάλοι θα τις κάνετε με ήμερα άλογα ενώ τα παιδάκια με πόνι. Μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία που θα ενθουσιάσει τα παιδιά.

 

Άλλες δραστηριότητες: Στη βάση των εταιρειών στη Σταυρούπολη θα βρείτε εγκαταστάσεις και για τοξοβολία, αναρρίχηση, rappel (καταρρίχηση) και flying fox (εναέρια περάσματα). Γενικά οι εκδρομές διοργανώνονται με βάση τις ανάγκες της οικογένειας ή του ατόμου και μπορούν να περιλαμβάνουν λίγο απ’ όλα. Ή ό,τι τέλος πάντων θέλετε από όλα τα παραπάνω.

 

Διαμονή και παρατήρηση της φύσης

 

Σε ένα από τα Νεστοχώρια, τα Κομνηνά, 5 χιλιόμετρα από τη Σταυρούπολη, θα βρείτε εγκαταστάσεις οικοτουρισμού . Για παράδειγμα, πολύ όμορφα, πέτρινα ξενοδοχεία. Γι αυτό το χωριό αποτελεί μια καλή επιλογή διαμονής για το ταξίδι σας στο Νέστο. Στην περιοχή υυπάρχει και ο τηλεματικός σταθμός «Ιχνηλάτης». Το σύστημα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και «επιτηρεί» μια περιοχή 30.000 στρεμμάτων. Οι τρεις κάμερες που διαθέτει είναι τοποθετημένες σε επιλεγμένα σημεία των Στενών του Νέστου (θέση «Θέα», θέση «Λιβερά» και θέση «Ταΐστρες Πουλιών»). Να σημειωθεί ότι τα Στενά του Νέστου έχουν χαρακτηριστεί ως Αισθητικό Δάσος και διέπονται από ειδικούς όρους περιβαλλοντικής προστασίας. Στα γραφικά Κομνηνά με την όμορφη πλατεία υπάρχει και ένα παλιό Δημοτικό σχολείο, ένα πέτρινο κτίσμα του 1930.

 

Παρατηρητήριο ποταμού Νέστου: Θα το βρείτε στο δρόμο με κατεύθυνση Τοξότες – Γαλανή (από τους Τοξότες απέχει 10 χιλιόμετρα) και στην ουσία είναι ένα φυσικό μπαλκόνι με θέα πανοραμική στο Νέστο αλλά και σε όλο το νομό της Ξάνθης. Από εδώ θα δείτε ολοκάθαρα και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του Νέστου που είναι οι μαίανδροί του, δηλαδή οι φιδίσιοι ελιγμοί που κάνει ο ποταμός στα στενά του.

 

Παραλία Γαλάνης Νέστου: Είναι κοντά στην πόλη της Ξάνθης. Αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη. Αν ο καιρός είναι καλός θα κάνετε και μπάνιο. Σε κάθε περίπτωση θα κάνετε πεζοπορία. Θα θαυμάσετε και τις γαλαρίες του σιδηροδρομικού δικτύου που διασχίζει την περιοχή.

 

Καταρράκτης Λειβαδίτης: Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, το οποίο είναι σκαρφαλωμένο στα 1.300 μέτρα ύψος. Στο χωριό θα προσεγγίσετε από την Σταυρούπολη. Ο καταρράκτης Λειβαδίτης είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων. Η προσέγγιση του γίνεται από την έξοδο του χωριού, εκεί όπου ξεκινά ένα μονοπάτι με ανατολική κατεύθυνση το οποίο οδηγεί σε ένα από τα πολλά γεφύρια της περιοχής. Ο δασικός δρόμος μετά από 7 χλμ. θα σας φέρει μπροστά από τον μνημειώδη καταρράκτη. Το μονοπάτι είναι ήπιο και αγκαλιάζεται από οξιές, σφεντάμια και φλαμουριές. Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων προκαλώντας πάταγο. Ένα απίστευτα εντυπωσιακό θέαμα όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Αποχαιρετισμός στο Νέστο. Μια διαφορετική εκδρομή έξω από τα πεπατημένα, μια εκδρομή που εκτός από το μυαλό δίνει τροφή και στο σώμα χωρίς όμως να αποκλείει κανέναν από τις παραπάνω χαρές. Ειδικά για τις οικογένειες πρόκειται πραγματικά για μια εμπειρία αξέχαστη.

 

Πηγή: exploringgreece.tv