Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλο το νομό Καβάλας και την Θάσο για την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015. Την Τρίτη ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τέτοια πρόβλεψη για την Καβάλα, από την αρχή της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

Ωστόσο, εδώ και πολλές ημέρες είναι αυξημένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλους τους Δήμους του νομού Καβάλας αλλά και στα δασαρχεία Καβάλας και Θάσου, βάσει των σχετικών οδηγιών που έχουν δοθεί.

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το ξέσπασμα και την εξάπλωση πυρκαγιάς, λόγω της αυξημένης ξηρασίας και των έντονων ανέμων.

Η περιοχή της Καβάλας είναι σε κίτρινο χρώμα, στο σχετικό χάρτη που δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε ημερήσια βάση. Ο «κίτρινος» συναγερμός αφορά το σύνολο του νομού Καβάλας, αλλά και το σύνολο της Θράκης δηλαδή τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Αυξημένη είναι η ετοιμότητα στα νησιά Θάσο και Σαμοθράκη.

Ο «κίτρινος συναγερμός» παραμένει και την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις ίδιες περιοχές και επεκτείνεται μάλιστα στο σύνολο της Χαλκιδικής και σε μέρος του νομού Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται ότι η περιοχή της Λήμνου είναι την Τρίτη σε υψηλό βαθμό κινδύνου πυρκαγιάς ενώ την Τετάρτη είναι σε πολύ υψηλό βαθμό κινδύνου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ, το τελευταίο δεκαήμερο είναι συνεχείς οι επαφές που έχει με τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, ως προς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων και των περιπολιών ενώ έχουν επικαιροποιηθεί όλα τα επιχειρησιακά σχέδια που θα επιστρατευτούν σε ένα ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Πυροσβεστικές δυνάμεις που σταθμεύουν σε Θάσο, Καβάλα, Χρυσούπολη, Θεσσαλονίκη αλλά και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι σε πλήρη ετοιμότητα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, για να επέμβουν σε πιθανή πυρκαγιά στη Θάσο. Όπως είπε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, εκτός από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Δήμου Θάσου και την πυροσβεστική υπηρεσία, έχουν ενεργοποιηθεί ομάδες πολιτών που εθελοντικά κάθε χρόνο έχουν δράσεις πυροπροστασίας, με καθημερινές περιπολίες.