γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Πριν εκατό χρόνια στην αρχή της δεκαετίας του 1920 η Καβάλα ξεκινούσε την διαδικασία να αποκτήσει ηλεκτρικό ρεύμα, από τις πρώτες πόλεις στην Βόρεια Ελλάδα. 

 

Όλα ξεκίνησαν το 1921 όταν ο Δήμος αποφάσισε να ιδρύσει ηλεκτρικό εργοστάσιο. Η μελέτη, για αυτό, έγινε προ της μικρασιατικής καταστροφής έτσι δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί ο τριπλασιασμός του πληθυσμού της πόλης άρα και οι ανάγκες σε ρεύμα.

 

Τα έργα ξεκίνησαν τελικά, τον Σεπτέμβριο του 1922. Το μηχανοστάσιο και οι υποσταθμοί έγιναν μέχρι τον Ιούλιο του 1923.Τα μηχανήματα τοποθετήθηκαν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. 

 

Ένα χρόνο αργότερα, ο Δήμος Καβάλας, αποκτά το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού το οποίο ξεκινά  την λειτουργία του,  την 1η Φεβρουαρίου του 1925 με την δοκιμαστική λειτουργία του,  δίνοντας ρεύμα σε διάφορες βιοτεχνικές μονάδες πλησίον των εγκαταστάσεων του. 

 

Το Δημοτικό εργοστάσιο ηλεκτρισμού είχε γίνει στην συνοικία του Βύρωνας. Το εργοστάσιο, το οποίο διέθετε και ειδικούς υπαλλήλους-εισπράκτορες, άρχισε να λειτουργεί ουσιαστικά, για τον φωτισμό οικιών και κοινόχρηστων χώρων,  από το 1926 στη συνοικία του Βύρωνα για όλο το εικοσιτετράωρο.

 

Πριν το 1922 είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της σημερινής Οδού Πουλίδου (τότε Ζαλόγγου)στην συνοικία της Παναγίας  στύλοι με λάμπες πετρελαίου. Δέκα χρόνια μετά, το 1932,  και λόγο της οικονομικής κρίσης,  ο δημοτικός φωτισμός ελαττώθηκε. Μέχρι το 1940 αρκετά σπίτια της Καβάλας  είχαν συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στα περισσότερα σπίτια τα καλώδια ήταν εμφανή και το ρεύμα χρησιμοποιούνταν μόνο για φωτισμό.

 

Το Δημοτικό Ηλεκτρικό Εργοστάσιο κάτω δεξιά πίσω από το Δημοτικό Στάδιο, το οποίο , στάδιο , θεμελιώθηκε το 1931 επί Δημαρχίας Κλεάνθη Τερμεντζή.

 

Από την δεκαετία του 1920, την δεκαετία των μεγάλων αλλαγών στην πόλη , πάμε στην  αρχή της δεκαετίας του 1930. Νέα μεγαλοπρεπή κτίρια έχουν γίνει, είναι αυτό της Εμπορικής Τράπεζας στην παραλία αλλά και τα δημοτικά σχολεία των Ποταμουδίων αλλά και του Αγίου Γεωργίου. 

 

Ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Παύλου έχει ολοκληρωθεί και τα εγκαίνια του έχουν γίνει ήδη από τον Μάιο του 1926. Οι επιχωματώσεις έχουν δειλά - δειλά ξεκινήσει στην παραλία. 

 

Ο μόλος "Γιάντσου" υπάρχει στα αριστερά της φωτογραφίας . Ευδιάκριτο είναι και το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου που χτίστηκε το 1927.

 

φωτογραφίες: Κώστας Παπακοσμάς.