γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου 

 

Στη διαδικασία του διαλόγου βρίσκεται από χθες Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου η Ενεργειακή με το σωματείο εργαζομένων στα πετρέλαια της Καβάλας. 

 

Η συνάντηση που έγινε μέσα στο εργοστάσιο διήρκησε περίπου τρεις ώρες. 

 

Το σωματείο έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και περιμένει απαντήσεις από την πλευρά της εταιρείας.

 

Η συνάντηση έγινε μετά από την τεταμένη κατάσταση που επικράτησε έξω από το εργοστάσιο όταν η εταιρεία προσπάθησε να μπει στις εγκαταστάσεις των πετρελαίων με την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας αλλά και το ενδεχόμενο της επέμβασης από τις τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από την περιφέρεια ΑΜΘ και της ομάδας ΟΠΚΕ που ήταν παραταγμένες στο σημείο. 

 

Αρκετές φορές η κατάσταση έδειξε πως τα πράγματα οδηγούνταν σε σύγκρουση. 

 

Η κατάσταση εκτονώθηκε από την παρουσία της βουλευτού Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνιας Ελευθεριάδου αρχικά ενώ λίγο μετά έφτασε και ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης και ο δικηγόρος του σωματείου Λεωνίδας Παππάς.  Έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις και από την πλευρά της διοίκησης και από την πλευρά των εργαζομένων.

 

Τελικά στο εργοστάσιο μπήκαν η διευθύνουσα σύμβουλος Κατερίνα Σάρδη και ο Αυστραλός συνεργάτης της, ως τεχνικός σύμβουλος. Δεν επετράπη η είσοδος σε δύο ακόμη στελέχη τα οποία είναι κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους. 

 

Στο μεταξύ είχαν βγει από το εργοστάσιο οι εργαζόμενοι. Εκτός από τη διοίκηση του σωματείου.

 

Από νωρίς το πρωί πάντως είχε γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου η οποία απέρριπτε την προσωρινή διαταγή του σωματείου κατά της απόφασης της Ενεργειακής για τη διαθεσιμότητα. Η δικαστική οδός συνεχίζεται με την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων τον Ιανουάριο που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι κατά της εταιρείας