Ερώτηση στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης καταθέτουν βουλευτές της Ελληνικής Λύσης με θέμα τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό τους αλιείς του Ν. Καβάλας. 

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

 

Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των αλιέων μηχανότρατας του Ν. Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής. Ενώ η αλιεία έχει ξεκινήσει, ήδη, από την 1η του περασμένου Οκτωβρίου, ο οικονομικός απολογισμός της περιόδου δεν είναι ευνοϊκός, τόσο για τους ιδιοκτήτες μηχανότρατας, όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές. 

 

Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου κίνησης έχουν εκτινάξει το κόστος καυσίμων της μηχανότρατας σε τιμές που αγγίζουν τα εφτακόσια ευρώ ανά ημέρα, αυξάνοντας, αντίστοιχα, και τα συνολικά έξοδα χρήσης της. 

 

Μειωμένα, όμως, κατά πολύ εμφανίζονται και τα έσοδα των αλιέων, καθώς, η αλιεία στην περιοχή έχει μειωθεί από την άποψη των αποδόσεων σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό, εξ’ αιτίας της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας και της εμφάνισης πλαγκτόν, γεγονός που οδήγησε στην επιβίωση μόνον εκείνου του μέρους του πληθυσμού των ψαριών, που άντεξε τις θερμοκρασίες των θαλασσινών νερών του καλοκαιριού, ενώ ταυτόχρονα, ο πληθυσμός των μικρών ψαριών έχει εξαφανιστεί.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην θέσπιση των κατάλληλων αντισταθμιστικών μέτρων, τα οποία θα προστατέψουν τους αλιείς μηχανότρατας του Ν. Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής από την αυξημένη τιμή του πετρελαίου, ώστε να μην προβούν οι εν λόγω σε διακοπή της αλιείας, λόγω αδυναμίας κάλυψης των υπέρογκων εξόδων αγοράς πετρελαίου, με αποτέλεσμα, τελικά, να οδηγηθούν μαζικά σε οικονομικό μαρασμό;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές: 

 

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας