Δήλωση του Βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Γιάννη Πασχαλίδη σχετικά με τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί όχι μια ευκαιριακή αφορμή προσέγγισης του ζητήματος, αλλά ένα συνεχές μήνυμα αφύπνισης για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όσον αφορά τους συμπολίτες μας με αναπηρία και τα δικαιωμάτων τους.

Η ομαλή ένταξη της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας στην κοινωνία, η εξασφάλιση προσβασιμότητας και ίσων ευκαιριών σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για όλους μας και δείγμα ποιότητας του πολιτισμού μας.

 

Η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η ποιότητα και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στην ποιότητα της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία.

 

Σήμερα δεν πρέπει ο στόχος μας να είναι μόνο μια επιδοματική πολιτική στήριξης της αναπηρίας αλλά μια πραγματική πολιτική ίσων ευκαιριών. Όλοι μαζί να  δώσουμε τη δυνατότητα στους συνανθρώπους μας, μια πραγματική ένταξη στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή.

 

Ξεκινάμε από τα απλά, όπως το να μη αφήνουμε το αυτοκίνητό μας σε ράμπα, έστω και για δύο λεπτά, ή να μην αφήνουμε αντικείμενα σε διαγράμμιση πεζοδρομίου, και περνάμε στα πιο σύνθετα όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, καθώς και τα παρακάτω μέτρα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

 

- Ο προσωπικός βοηθός, η εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών σε κάθε άτομο με αναπηρία.

 

- 24 εκατ. ευρώ για τη «προσβασιμότητα κατ' οίκον», δηλαδή ένα κουπόνι για τις αλλαγές στο σπίτι των ΑΜΕΑ, στο χώρο εργασίας τους κ.α.

 

- Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας

 

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ»

δελτίο Τύπου