Δύο δικογραφίες που περιλαμβάνουν σοβαρές κατηγορίες για συνολικά 20 άτομα, απέστειλε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για τους διαδικτυακούς αρνητές του κορωνοιού, των εμβολίων και της μάσκας. 

 

Η πρώτη δικογραφία,  αφορά σε 5 άτομα- διαχειριστές της ιστοσελίδας «Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς» και πρόκειται για έναν 67χρονο από την Αθήνα, έναν 55χρονο από τη Θεσσαλονίκη, έναν 53χρονο από τη Γλυφάδα, έναν 53χρονο από το Κιλκίς και έναν 52χρονο από την Καβάλα.

 

Η δεύτερη αφορά σε 15 άτομα - διαχειριστές των δύο ομάδων στο facebook «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο» και «Απαιτώ καθαρό αέρα για τα παιδιά μας. Δεν τα στέλνω με μάσκα στο σχολείο». 

 

Από τους 15 κατηγορούμενους, οι 4 είναι από την Καλαμάτα, οι 3 από τα Χανιά, οι 2 από τη Γλυφάδα, οι 2 από Μεσολόγγι, οι 2 από την Κέρκυρα, ένας από τη Σαλαμίνα και ένας από τη Νέα Χαλκηδόνα. Ο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι 77χρόνων και ο μικρότερος 20. 

 

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και οι 20 κατηγορούμενοι είναι διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Πλέον η υπόθεση είναι στα χέρια της Εισαγγελίας Αθηνών που θα διατάξει τις επόμενες κινήσεις

 

Στην πρώτη υπόθεση, προηγήθηκαν καταγγελίες σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προέτρεπαν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

 

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στοιχείων μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, για την εξακρίβωση των στοιχείων κατόχων των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών.

 

Από την αξιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν, καθώς και την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και ομάδων κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν αναρτήσει σχετικές δημοσιεύσεις.

 

Στη δεύτερη υπόθεση, η διερεύνησή της πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

 

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη 4 ατόμων.

 

Ακολούθως, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε κατοίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση.

 

πηγή: protothema.gr