«Ολοκληρώθηκε την Τρίτη (23/11), στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Θράκη, η επί της ουσίας υποτίμηση της Καβάλας και της Δράμας, σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας ΑΜΘ», τονίζει η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου

 

Όπως λέει η κ. Ελευθεριάδου: «ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή ζήτησε την επέκταση των εργασιών της επιτροπής για όλη την περιφέρεια ΑΜ-Θ, ώστε να ικανοποιηθεί αυτό που αναφέρεται στο προοίμιο του προσχεδίου του πορίσματος: να αντιμετωπίζεται ως μία περιφερειακή και γεωγραφική ολότητα

 

 

Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε, εις βάρος της ισότιμης περιφερειακής ανάπτυξης. Ο προσανατολισμός της επιτροπής ήταν προς τη Θράκη. Η πρότασή μας για επέκταση της εντολής από το κοινοβούλιο για τη συμπερίληψη όλης της Περιφέρειας δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ. Όσο και αν προσπάθησε η πλειοψηφία να πείσει για το αντίθετο, το τελικό πόρισμα επικεντρώνεται στη Θράκη».

 

Αναλυτικά όσα λέει Τάνια Ελευθεριάδου:  

 

«Οι αναφορές στην Καβάλα και τη Δράμα είναι προσχηματικές και δεν απαντούν εξειδικευμένα στα προβλήματα της περιοχής. Η απαιτούμενη ειδική επεξεργασία για την Καβάλα και τη Δράμα δεν έγινε ποτέ. Αποτέλεσμα, το πόρισμα να είναι ανισοβαρές και να προσπαθεί να αναφερθεί σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ, εντελώς προσχηματικά. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τόσο ο βουλευτής Καβάλας όσο και ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή, δήλωσαν ικανοποιημένοι από το τελικό πόρισμα.

 

Όπως σημείωσα στην τοποθέτησή μου, οι επιμέρους εξειδικευμένες προτάσεις του πορίσματος και για τους 5 άξονες, επικεντρώνονται στη Θράκη και όχι σε ολόκληρη την περιφέρεια. 

 

Έτσι: 

 

•          Στον άξονα για τον πρωτογενή τομέα: 

 

Γίνεται αναφορά μόνο στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Θράκης και σε  επιμέρους ζητήματα που καλύπτουν μόνο τις ιδιαιτερότητες της Θράκης,  στα παραρτήματα του πορίσματος, η ανάλυση γίνεται αποκλειστικά για το παραγόμενο προϊόν φυτικής παραγωγής της Θράκης,  με αναφορά μόνο στις καλλιεργηθείσες εκτάσεις των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές καλλιέργειες, η αναφορά στους ηλίανθους (κυρίως για παραγωγή βιοντίζελ) δεν λαμβάνει υπόψη τη δυναμική της Δράμας στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των παραγωγών της Καβάλας. 

 

Σε μια σειρά από επιμέρους προϊόντα-κορωνίδες της περιοχής (π.χ. πατάτα Νευροκοπίου, πατάτα Λεκάνης, παραγωγή λουλουδιών με γεωθερμία στο Δ. Νέστου), αλλά και η απουσία έστω και αναφοράς στα γεωθερμικά πεδία Ακροποτάμου και Χρυσούπολης.

 

•          Στον άξονα για τις υποδομές και το περιβάλλον:

 

Δεν γίνεται καμία αναφορά στην αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού της Καβάλας, στη σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλα-Τοξότες, στη θαλάσσια διασύνδεση της Καβάλας με τα νησιά του Αιγαίου, στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για το λιμάνι της Θάσου, στην περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία της βιομηχανίας Λιπασμάτων, στην από αέρος αντιχαλαζική προστασία που αφορά το σύνολο της περιφέρειας ΑΜΘ και αποτελεί πάγιο αίτημα και των καλλιεργητών της Καβάλας, η οποία περιορίζεται μόνο στον Έβρο, αφήνοντας απροστάτευτη την υπόλοιπη περιφέρεια.

 

•          Στον άξονα της βιώσιμης ανάπτυξης και των εργασιακών:

 

Γίνεται Αξιολόγηση δυνατότητας επιδότησης μεταφορικού, ενεργειακού ή/και μισθοδοτικού κόστους επιχειρήσεων μόνο της Θράκης, δεν γίνεται καμία αναφορά στη σημασία λειτουργίας με όρους προστασίας της εργασίας σε Πετρέλαια και Λιπάσματα γίνεται αναφορά στη «δημιουργία και στήριξη ενός βασικού σχεδίου «Διά Βίου Μάθησης» και ενίσχυσης δεξιοτήτων με συντονιστικό ρόλο του ΔΠΘ», εξαιρώντας το έτερο πανεπιστήμιο της περιοχής, το ΔΙΠΑΕ, το οποίο μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην εξειδικευμένη αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, σε τομείς όπως η Οινολογία, η Δασολογία, η Τεχνολογία Πετρελαίου κ.α., η καθιέρωση επιδότησης μεταφορικού, ενεργειακού ή/και μισθοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων γίνεται αποκλειστικά για τις Θρακιώτικες επιχειρήσεις.

 

Πάντως, προκαλεί εντύπωση η αναφορά στη «δημιουργία και ενίσχυση των ‘Διετών Προγραμμάτων Σπουδών’ για αποφοίτους των ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς», όταν με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, κατήργησε-πριν καλά καλά ξεκινήσουν-τα διετή προγράμματα σπουδών στην Καβάλα που αφορούσαν «Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου» και «Τεχνικών Συστημάτων Πλοίων», δηλαδή αντικειμένων απόλυτα συνδεδεμένων με την τοπική οικονομία και απασχόληση.

 

•          Στον άξονα για την πολιτιστική-κοινωνική ανάπτυξη

 

Πλήρης απουσία στόχευσης για τις βόρειες περιοχές της Καβάλας (και της Δράμας) που ερημώνουν (ενώ γίνεται πρόβλεψη για τις βόρειες περιοχές του Έβρου),  απουσία της Καβάλας (με το ισχυρό Φεστιβάλ Φιλίππων) και της Δράμας (με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους), από τα αναπτυξιακά πολιτιστικά master plan, ακόμα και η δημιουργία brand name “Θράκη” απομονώνει τις άλλες δύο περιοχές της Περιφέρειας, αν και ο γεωγραφικός προσδιορισμός γίνεται με όριο τον Στρυμόνα.

 

Ακόμα και η αναφορά στην καλλιέργεια καπνού ως πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιρεί τη «Μέκκα του Καπνού», την Καβάλα, με τις πανέμορφες, αλλά ρημαγμένες καπναποθήκες της, με το μουσείο καπνού κτλ.

 

•          Στον άξονα διαπεριφερειακής-διασυνοριακής συνεργασίας: Απουσιάζει η οποιασδήποτε αναφορά για την Καβάλα και τη Δράμα. 

 

Μάλιστα, η αναφορά στη «Δημιουργία παραρτήματος/γραφείου διασύνδεσης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης στις Βρυξέλλες για την καλύτερη και ενεργή εκπροσώπηση και συντονισμό τοπικών δράσεων και διαλόγου σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης», δείχνει και την εσφαλμένη πληροφόρηση για την περιοχή μας, καθώς το εν λόγω γραφείο υπάρχει ήδη στις Βρυξέλλες

 

ενθάρρυνση διασυνοριακού τουρισμού αποκλείει την Καβάλα με τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου», τη σημαντική Οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά, τα σπουδαία Βυζαντινά μνημεία, και τις εξαιρετικές εκκλησίες-μονές.

 

Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους δεν αρκεί για την Καβάλα και τη Δράμα. Η μη επέκταση των εργασιών και της ουσιαστικής μελέτης των επιμέρους ζητημάτων των δύο νομών, όπως έγινε για παράδειγμα για Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη, οδηγεί εκ του αποτελέσματος σε αδιέξοδο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα κοροϊδέψει τον κόσμο της Καβάλας και της Δράμας, ρίχνοντας ένα ξεροκόμματο, με απλές ατεκμηρίωτες αναφορές, σε  ένα κατ’ επίφαση πόρισμα, το οποίο απλά θα αφήνει «ικανοποιημένους» τους τοπικούς βουλευτές. Για το λόγο αυτό κατέθεσε πόρισμα βάσει των στοιχείων που είχε τη δυνατότητα να αντλήσει η επιτροπή. Κι αυτό, με απόλυτη ευθύνη της ΝΔ. 

 

Ας γίνει σαφές: η περιφέρεια είναι μία και λέγεται Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Δεν νοείται η μία περιοχή χωρίς την άλλη. Οι βασικές αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων καταπατώνται. Δυστυχώς, η πλειοψηφία της Επιτροπής διατήρησε ένα παλαιωμένο μοντέλο που αντιμετώπιζε τη Θράκη ως αποσπασμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα τμήμα της χώρας. 

 

Η απουσία σχεδιασμού για την Καβάλα και τη Δράμα, δεν αποβαίνει εναντίον μόνο των δύο περιοχών, αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».