Η δράση «Διαβάς εις Μακεδονίαν» αποτελεί μια πειραματική περιηγητική εκδρομή. Μια ομάδα δέκα εθελοντών-πεζοπόρων θα περπατήσει μέρος της πολιτιστικής διαδρομής των Βημάτων του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα (Καβάλα-Θεσσαλονίκη) διανύοντας συνολικά 180 χιλιόμετρα. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 24-31/10/2021.

 

Η περιήγηση αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο της διδακτορικής έρευνας της Σοφίας Παπασπύρου, με τίτλο εργασίας «Θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα. Προσλήψεις και εμπειρίες περιηγητών ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου». Η έρευνα εκπονείται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπάγεται στο γνωστικό αντικείμενο της Μουσειολογίας.

 

Η δράση εστιάζει στον «αργό τουρισμό» και στην αυθεντικότητα του βιώματος μιας περιηγητικής εμπειρίας αποτελώντας μια αντιπρόταση στην μαζικοποιημένη κατανάλωση τουριστικών προορισμών. Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των τόπων διέλευσης και στη σύνδεσή τους με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της ρωμαϊκής εποχής.

 

Στόχοι της ομάδας είναι:

 

- να ιχνηλατήσει τη διαδρομή καταγράφοντας τις εμπειρίες της,

 

- να αναζητήσει τρόπους και ιδέες ανάδειξης της διαδρομής,

 

- να συνδεθεί με την τοπική κοινότητα της κάθε περιοχής

 

- και να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξή της, ώστε μελλοντικά

 

- να αποτελέσει σταθμό περιηγητών που θα ακολουθούν την πολιτιστική αυτή διαδρομή.

 

Κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος πραγματοποίησε ιεραποστολικές περιοδείες διαδίδοντας το μήνυμα του χριστιανισμού. Κατά τη δεύτερη περιοδεία του μετέβη για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα πέρασε από την Καβάλα, τους Φιλίππους, την Αμφίπολη, την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Αθήνα και την Κόρινθο.

 

Η ομάδα θα ακολουθήσει τη διαδρομή των βημάτων του Παύλου στη Βόρεια Ελλάδα, όπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων (κεφ.16-17) περπατώντας στην πορεία της Αρχαίας Εγνατίας. Θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Καβάλας και θα καταλήξει στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης.

 

Σταθμοί:

 

- Καβάλα

 

- Φίλιπποι

 

- Κορμίστα

 

- Νέα Φυλή

 

- Αμφίπολη

 

- Ασπροβάλτα

 

- Απολλωνία

 

- Λουτρά Βόλβης

 

- Χορτιάτης

 

- Θεσσαλονίκη

 

Για περισσότερες πληροφορίες: