γράφει ο 

Γιώργος Καρανίκας 

 

Υπό έλεγχο φαίνεται ότι έχει τεθεί η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού Sars-Cov-2 στη Γουχάν της Κίνας.

 

Τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονται, τα συστήματα υγείας δεν δέχονται μεγάλες πιέσεις, επιτρέποντας έτσι στην κοινωνία και την οικονομία να λειτουργούν υπό συνθήκες κανονικότητας σε ένα μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων.

 

Ανάλογη πορεία ακολουθεί η επιδημία και στη χώρα μας, παραμένοντας σταθερή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, αλλά με διακυμάνσεις στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες παρακολουθούνται «στενά» από τους επιδημιολόγους.

 

«Η παγκόσμια επιδημιολογική εικόνα μάς δείχνει πλέον ότι, μέσω του εμβολιασμού, η ένταση της επιδημίας είναι ελεγχόμενη και η πίεση στα συστήματα υγείας είναι πολύ περισσότερο διαχειρίσιμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει παρατηρηθεί κύμα υψηλής έντασης για το σύστημα υγείας σε χώρες που έχουν ξεπεράσει το 50% στο ποσοστό του εμβολιασμού.

 

Έχουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πανδημία περνάει σε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης, με την πτώση των συνολικών διαγνώσεων και των θανάτων να βρίσκεται στην πιο μακροχρόνια συρρίκνωση που έχουμε δει εδώ και περίπου ένα χρόνο», ανέφερε την Πέμπτη ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι η συρρίκνωση αυτή έχει επέλθει με πολύ ηπιότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης δημιουργεί αισιοδοξία.

 

Ο αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα παρουσίασε μία μικρή αύξηση (5%) την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 1,1%, παρά τον σημαντικό αριθμό εργαστηριακών τεστ που γίνονται καθημερινά σε δομές υγείας.

 

Υψηλή θετικότητα παρατηρείται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όπως είναι η Πιερία, η Δράμα, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Ξάνθη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη.

 

Παρότι η πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας φαίνεται να είναι σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθεί τις διακυμάνσεις της επιδημίας στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

 

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας είναι ενθαρρυντικά και το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας είναι να πειστούν να εμβολιαστούν αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

 

Τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ καταδεικνύουν ότι οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους αν κολλήσουν τον ιό, σε σχέση με εμβολιασμένους συνομηλίκους τους. Το γεγονός ότι το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι επιβεβαιώνει ξεκάθαρα το όφελος από τον εμβολιασμό. 

 

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πιο πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα, σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που συνοδεύεται από αύξηση των νοσηλειών, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (42% - 55%), όπως είναι η Καστοριά, η Πιερία, η Καρδίτσα και οι Σέρρες. 

 

Εμβόλια και εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν ανά την επικράτεια, η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζει τις εξορμήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

 

«Οι εξορμήσεις είναι ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 2 μήνες και έχουν εμβολιαστεί, με το επιχειρησιακό σκέλος, περισσότερα από 10.000 άτομα. Επικεντρωνόμαστε κυρίως στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Την περασμένη Τετάρτη κυβέρνηση και επιστήμονες εξέδωσαν το «διαβατήριο» σε πλήρως εμβολιασμένους και διαθέτοντες πιστοποιητικό νόσησης για ελεύθερη ψυχαγωγία σε αμιγείς χώρους , δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την προ πανδημίας ζωή.

 

«Στόχος είναι η διατήρηση της κανονικότητας και συμμετοχής σε δραστηριότητες που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης μόνο ανθρώπων που έχουν την “ασπίδα προστασίας” του εμβολιασμού και συνεπώς δεν κινδυνεύουν.

 

Ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι, έχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης. 

 

Παρότι έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, το νέο “freedom pass” ελλοχεύει δύο κινδύνους, γι’ αυτό και το 2ο στοίχημα έχει δύο σκέλη: αφενός να μην «παρεξηγήσουν» οι εμβολιασμένοι τις ελευθερίες τους, αφετέρου οι αμιγείς χώροι να διατηρήσουν απαρέγκλιτα την «ταυτότητά» τους.

 

«Οι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν όλες αυτές τις νέες οδηγίες, καθώς το μήνυμα δεν είναι ότι τέλειωσε η πανδημία. Δεν πετάμε τις μάσκες, δεν ξενοιάζουμε. Όχι λοιπόν στον εφησυχασμό, αλλά τήρηση της κοινής λογικής, τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όταν είμαστε σε περιβάλλον που νοιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό, είτε σε κλειστούς, είτε ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους», επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

 

Ο κ. Μαγιορκίνης από την πλευρά του τόνισε: «Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν περιορισμοί. Και οι ελευθερίες έρχονται σε χώρους που είναι αμιγώς εμβολιασμένοι. Άρα, λοιπόν, το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή αυτών των μέτρων, όπως καταλαβαίνετε. Και για αυτή την εφαρμογή των μέτρων είμαστε όλοι υπεύθυνοι, δηλαδή όλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε στο να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

 

Πάντως, ειδικά όσον αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των οποίων εντοπίζονται άτομα που είτε δεν είναι εμβολιασμένα, είτε δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, προειδοποίησε ότι το πλαίσιο θα είναι «πάρα πολύ αυστηρό».