Με ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας αναδεικνύει το πρόβλημα της οριακής λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Όπως σημειώνει η επιμονή της κυβέρνησης στον τιμωρητικό ν. 4820/2021 έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο Νοσοκομείο, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του, λειτουργεί με 100 εργαζόμενους λιγότερους, λόγω εφαρμογής των αναστολών εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού.

 

Παράλληλα, τονίζει ότι το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων παραμένει, σε μία συγκυρία που τα δημόσια νοσοκομεία θα έπρεπε να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό. 

 

Η κ. Ελευθεριάδου, μετέφερε την αγωνία τόσο των γιατρών του Νοσοκομείου, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι κατάσταση που έχει προκύψει με τις νοσηλείες στην κλινική COVID είναι ασφυκτική, καθώς οι ανάγκες ξεπερνούν τις δυνατότητές της, όσο και των λοιπών εργαζομένων οι οποίοι καταγγέλλουν τα τεράστια κενά και την επακόλουθη τεράστια επιβάρυνση των νοσηλευτών που εργάζονται στην κλινική COVID.

 

Εντύπωση, πάντως, προκαλούν οι δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας σε τοπικό ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες «η Υγειονομική Περιφέρεια, μας έδωσε 20 νοσηλεύτριες αλλά μόνο 4 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας. Δεν υπάρχουν στη δεξαμενή νοσηλευτές να προσλάβουμε».

 

Με δεδομένο οι εν λόγω νοσηλευτές/τριες βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας, γένονται ερωτήματα σχετικά με την άρνησή τους να ενταχθούν στο δυναμικό του Νοσοκομείου Καβάλας, γεγονός που δεν παρατηρείται, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό, σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας.

 

Η κ. Ελευθεριάδου ζητά από το Υπουργείο Υγείας στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των προσλήψεων και των αποχωρήσεων στο Νοσοκομείο Καβάλας, τους λόγους απόρριψης των άνεργων νοσηλευτών να δεχτούν τις προσφερόμενες θέσεις και τις τυχόν ευθύνες της διοίκησης του ΓΝΚ, τους τρόπους που σχεδιάζει να καλύψει τα κενά που έχουν προκύψει, ενώ αιτείται την απόδοση της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ του Νοσοκομείου Καβάλας και της 4ης ΥΠΕ, καθώς και τις προκηρύξεις θέσεων μονίμων και συμβασιούχων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν.

 

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής: 

 

Ερώτηση και ΑΚΕ προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Εξαιρετικά προβληματική η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

 

Με σοβαρές δυσλειτουργίες, μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και κουρασμένο έμψυχο δυναμικό λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Η επιμονή της κυβέρνησης στον τιμωρητικό ν. 4820/2021 έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο Νοσοκομείο, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του, λειτουργεί με 100 εργαζόμενους λιγότερους, λόγω εφαρμογής των αναστολών εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων, έχουν προσληφθεί 50 εργαζόμενοι, όσοι περίπου έχουν αποχωρήσει από το ΓΝΚ λόγω συνταξιοδότησης, διατηρώντας αρνητικό ισοζύγιο, και με δεδομένο ότι οι ανάγκες λόγω COVID-19 είναι πολλαπλάσιες. 

 

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Documento, η πρόεδρος των εργαζομένων, κατήγγειλε ότι «στην κλινική Covid, που έχει 45 ασθενείς αυτήν τη στιγμή, στην κάθε βάρδια είναι τέσσερα άτομα σε δύο πτέρυγες, ντυμένα (σ.σ.: με την ειδική στολή προστασίας) για οκτώ ώρες. Κανονικά πάνω από δύο ώρες δεν μπορεί να κάτσει έτσι ένας εργαζόμενος». 

 

Παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και το Δ.Σ. της ΕΓΕΣΥΚ (Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Καβάλας), κάνοντας λόγω για ασφυκτική κατάσταση που έχει προκύψει με τις νοσηλείες στην κλινική COVID, καθώς οι ανάγκες ξεπερνούν τις δυνατότητές της. Όπως σημειώνουν οι γιατροί του νοσοκομείου, είναι επιτακτική ανάγκη να αποδεσμευτεί το υποστελεχωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών από τη διαδικασία νοσηλείας θετικών ασθενών COVID. 

 

Μάλιστα, καταγγέλλουν για μία ακόμα φορά την απαράδεκτη στάση της 4ης ΥΠΕ η οποία αξιώνει υποχρεωτική μετακίνηση και εφημέρευση την ίδια ημέρα στο ΓΝ Σερρών, ιατρού Αναισθησιόλογου από το ΓΝ Καβάλας, αδιαφορώντας για τη διατάραξη της λειτουργίας του Αναισθησιολογικού Τμήματος του και θέτοντας σε κίνδυνο τη διεξαγωγή τακτικών και επειγόντων χειρουργείων. 

 

Εξάλλου, ενδεικτική της κατάστασης είναι η συγχώνευση χειρουργικών κλινικών, ενώ συνεχίζεται η αναβολή τακτικών χειρουργείων προκειμένου, όπως δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου, να εξοικονομηθεί προσωπικό και να ανταπεξέλθει στην πίεση που δέχεται. Όπως τονίζει, «ας ελπίσουμε να μην υπάρξει έξαρση και να μην αναγκαστούμε να κάνουμε ενέργειες οι οποίες δεν θα είναι το καλύτερο για το νοσοκομείο»!

 

Εντύπωση, πάντως, προκαλούν οι δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας σε τοπικό ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες «η Υγειονομική Περιφέρεια, μας έδωσε 20 νοσηλεύτριες αλλά μόνο 4 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας. Δεν υπάρχουν στη δεξαμενή νοσηλευτές να προσλάβουμε». Με δεδομένο οι εν λόγω νοσηλευτές/τριες βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας, γένονται ερωτήματα σχετικά με την άρνησή τους να ενταχθούν στο δυναμικό του Νοσοκομείου Καβάλας, γεγονός που δεν παρατηρείται, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό, σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας. 

 

Έχουμε ζητήσει, επανειλημμένως, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από το αρμόδιο Υπουργείο, να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Καβάλας έχουν κατατεθεί, αλλά έχουν μείνει αναπάντητες οι ερωτήσεις με Αρ. Πρωτ. 6106, 4769, 158, 1545,856, 8384 και 6570. 

 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η οποία λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της πανδημίας, προβλέπει:

 

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.
Ριζική αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

 

Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.

 

Την πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

 

Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, τη μάχη κατά της πανδημίας.

 

Την ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Γιατί αν αυτοί δεν δικαιούνται αυτό το καθεστώς ποιοι άραγε το δικαιούνται;

 

Την ιδιαίτερη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. 

 

Στην εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

 

Στη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

 

Σε ένα δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ` οίκον Φροντίδας.

 

Επειδή, η ανάγκη  άμεσης κάλυψης  όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών αλλά και η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, ώστε να μην οδηγούνται οι γιατροί σε εξουθένωση και  παραίτηση, είναι πρόδηλη και άμεση.

 

Επειδή παραμένουν πλήρως αναπάντητες και δικαιολογημένες οι ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. 

 

Επειδή ανακύπτει μείζον θέμα με την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1. Πόσες ακριβώς προσλήψεις μόνιμων ιατρών, πόσες επικουρικών και πόσες νοσηλευτικού προσωπικού έγιναν στο Νοσοκομείο Καβάλας από την έναρξη της πανδημίας και με ποιες ειδικότητες; Πότε ακριβώς έγιναν οι προσλήψεις, με ποια κονδύλια και πότε το προσωπικό αυτό ανέλαβε υπηρεσία και άρχισε να εργάζεται στο κάθε νοσοκομείο;  

 

2. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να καλύψετε τα κενά του ΓΝ Καβάλας και πότε θα καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις στις κλινικές ώστε το νοσοκομείο να ανταποκρίνεται έγκαιρα και απρόσκοπτα στα περιστατικά που χρήζουν επίσης άμεσης ιατρικής φροντίδας; 

 

3. Για ποιο λόγο αρνούνται οι νοσηλεύτριες/ές να εργαστούν στο ΓΝ Καβάλας; Υπάρχει ευθύνη της διοίκησης για αυτό;

 

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 

Στο πλαίσιο της ερώτησης, καλείται ο κ. Υπουργός Υγείας να καταθέσει στη Βουλή:

 

1. Την αλληλογραφία του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, της 4ης ΥΠΕ και των υπηρεσιών του Υπουργείου, σχετικά με τις ανάγκες τους και τις ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.

 

2. Τις προκηρύξεις θέσεων μονίμων και συμβασιούχων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν για το Νοσοκομείο Καβάλας και τα έγγραφα για την πρόσληψη και ανάληψη υπηρεσίας.

 

Η ερωτώσα βουλεύτρια

Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου