Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στις 10:00 έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ τα μέλη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Νομού Καβάλας, με αφορμή τις εξελίξεις την πώληση της Επιχείρησης και τις αυξήσεις στα τιμολόγια.

 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο: 

 

Οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έρχονται να πετσοκόψουν κι άλλο το ήδη μειωμένο εισόδημα των εργαζομένων και να καταδικάσουν στο σκοτάδι και στο κρύο -στον καύσωνα το καλοκαίρι- τις λαϊκές οικογένειες, που παλεύουν για την επιβίωση. Έρχονται αυξήσεις έως και 40% στα ήδη πανάκριβα τιμολόγια, που συμπαρασύρουν και αυξήσεις σε μια σειρά βασικών καταναλωτικών αγαθών.

 

Η κυβέρνηση προχωράει παραπέρα στο δρόμο της «απελευθέρωσης της ενέργειας», που έστρωσε και η προηγούμενη. Πήρε απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, μεσώ της οποίας το δημόσιο θα απωλέσει το πλειοψηφικό πακέτο στη διοίκηση της επιχείρησης (από 51% σε 34%). Στην ουσία αυτό που επιδιώκουν είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου, στο οποίο δίνεται η δυνατότητα να διευρύνει τη δραστηριοποίησή του στον κερδοφόρο κλάδο της ενέργειας, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή και το δυναμικό της ΔΕΗ. Η πώληση της ΔΕΔΔΗΕ, η απολιγνιτοποίηση και η στροφή σε «μονοκαλλιέργειες» ΑΠΕ οδήγησαν ήδη σε μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της ενέργειας. Παίζεται στο χρηματιστήριο η χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας και εμείς πληρώνουμε πανάκριβα τα παζάρια τους. Άμεσες συνέπειες θα έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.

 

Αντιμετωπίζουν το ρεύμα ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό

 

Το Παρατηρητήριο Ενεργειακής Φτώχειας σημειώνει ότι ήδη το 22,7% του πληθυσμού της Ελλάδας αδυνατεί να διατηρήσει το σπίτι του ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ το 35,6% δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή από όλες τις κυβερνήσεις της «πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας» της Ε.Ε., στην οποία ορκίζονται. Αυτά ζούμε στο πετσί μας από την «απελευθέρωση του ανταγωνισμού», την αιτία του προβλήματος δηλαδή, που μας την παρουσιάζουν, θριαμβολογώντας κιόλας, σα «λύση».

 

Η πολιτική τους υπηρετεί τα κέρδη, δεν ενδιαφέρεται για τον εργαζόμενο, τον αυτοαπασχολούμενο βιοπαλαιστή, τον φτωχό αγρότη, τον συνταξιούχο, την οικονομική τους κατάσταση ή άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Δε διστάζουν με το πάτημα ενός κουμπιού να κόψουν το ρεύμα ακόμη και για 300€ χρωστούμενα. Στην Καβάλα βρεθήκαμε μάρτυρες τέτοιου περιστατικού, όταν πέρσι είχαν κόψει το ρεύμα για τέτοιο μικροποσό σε οικογένεια συνταξιούχων, που είχε ασθενή με μηχανική υποστήριξη οξυγόνου. Μετά από την παρέμβαση εργατικών σωματείων όμως, το ρεύμα ξανασυνδέθηκε άμεσα.

 

Απάντηση στην πολιτική που μας φτωχοποιεί και μας κλέβει τη ζωή είναι η οργάνωσή μας κι οι αγώνες μας. Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας σε κάθε κλάδο, δυναμώνουμε τη φωνή μας και την πάλη μας για μια καλύτερη ζωή. 

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

·         Καμιά αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος

·         Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%

·         Κατάργηση των χαρατσιών στα λαϊκά νοικοκυριά

·         Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες

·         Να μην προχωρήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ