γράφει ο

Βύρων Β. Δημητριάδης

 

“...Ένα παραδοσιακό πτυχίο Πανεπιστημίου από ένα ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ίσως δεν είναι απαραίτητα ο τρόπος να κερδίσεις μια καλή ζωή...

 

Η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη...”.

 

Τάδε έφη Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum το οποίο κόσμησε διά της παρουσίας του παρέα με τον απερίγραπτο Γκουαϊδό, Democracy με τα όλα της δηλαδή.

 

Ορίστε. Μήνυμα πρώτον, από πρωθυπουργικά χείλη: Δεν έχει καμιά αξία το πτυχίο από ένα Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.

 

Και ελληνικό και δημόσιο -άχρηστο πράγμα (Αν το πανεπιστήμιο είναι ιδωτικό, ή ακόμη καλύτερα, και ξένο, αλλάζει το πράγμα).

 

Μήνυμα δεύτερον: Δεν έχει καμιά αξία η σταθερή δουλειά -παρωχημένο πράγμα (Αργότερα πρόσθεσε και την “εξάρτηση από τον μισθό”).

 

Και μήνυμα τρίτο: Η σύνταξη είναι κατάλοιπο του παρελθόντος -σκάρτο πράγμα.

 

Επ' αυτού μάλιστα πρόσθεσε ως μεγάλη μεταρρύθμιση, που δεν τόλμησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη μνημονιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

 

Μην αρχίσετε την πλάκα παρακαλώ -γράφει ο Θανάσης Καρτερός στην “ΑΥΓΗ” 6/10/20 -Ο τύπος (ο Κούλης δηλαδή) πιστεύει αυτές τις μισάνθρωπες, απάνθρωπες, χιλιομπαλωμένες ανοησίες.

 

Πιστεύει μάλιστα, ακόμα χειρότερα, ότι αυτά τα φληναφήματα αποτελούν μεταρρυθμιστικό ευαγγέλιο.

 

Και αν θυμηθείτε τους ψυκτικούς του Περιστερίου και το φυσικόν της ανισότητας, τότε έχετε όλη την ανατριχιαστική εικόνα.

 

Μια κοινωνία τακτοποιημένη σε στεγανές κοινωνικές τάξεις, με τη μόρφωση προνόμιο των ελίτ, την επισφαλή εργασία μοίρα των αλήτ (από τα αλητάκια) είναι η μεγάλη ιδέα του Κυριάκου για τον ίδιο και τον λαό του.

 

Και μ' αυτή τη μεγάλη ιδέα, που μας χαρτογραφεί τον εφιάλτη μιας κοινωνίας οργουελιανού τύπου, χαράζει πολιτικές.

 

Είχε προηγηθεί η δήλωση: “...Τι πάει να πει όλοι στο Πανεπιστήμιο; Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είμαστε όλοι ίσοι. Και δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ...”

 

Πρόσφατα ακολούθησε η δήλωση: “...Στα Πανεπιστήμια δεν μπαίνει η Αστυνομία. Μπαίνει η Δημοκρατία... η δροσερή πνοή της Δημοκρατίας...” την οποία υπερασπίστηκε μέσα στη Βουλή των Ελλήνων ο Πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών: “...Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο, δεν είναι αυτόνομο. Νομίζω το Σύνταγμα το έχει αποσαφηνίσει, είναι ξεκάθαρο, ανήκει σε όλη την υπόλοιπη Επικράτεια και εκεί σαφώς και μπορεί να λειτουργήσει η αστυνομία. (και στη συνέχεια επαναλαμβάνει τα λόγια του Παπαδόπουλου) Όταν νοσεί ένα τμήμα της κοινωνίας, πρέπει να γιατρευτεί...”!!! (βλ: “Ερυθριάζων Ανερυθρίαστος” στη Θασιακή 23/2)

 

Έτσι φθάσαμε στον Αύγουστο όπου παρά το σοκ που υπέστησαν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, η υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της πολιτικής της λέγοντας προκλητικά ότι με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) οι νέοι “...δεν εγκλωβίζονται στα Πανεπιστήμια...” και ότι είναι κερδισμένοι όλοι, γονείς, μαθητές και ΑΕΙ.

 

Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε πως η απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΒΕ έγινε για το καλό των μαθητών που αποκλείστηκαν από τα πανεπιστήμια γιατί έτσι “...τους δείχνουμε ότι δεν τους κοροϊδεύουμε...” ότι “...τους δίνουμε πραγματικά επιλογές, τους δίνουμε προοπτική και δεν τους κοροϊδεύουμε...”.

 

Για το “προμελετημένο έγκλημα” ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: “...Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και που έχει τη δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του απευθείας στο εξωτερικό για σπουδές αποφασίζει να κόψει τα φτερά χιλιάδων μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους, έδωσαν Πανελλαδικές εξετάσεις, με τα περυσινά δεδομένα θα ήταν επιτυχόντες, κάποιοι από αυτούς αρίστευσαν κιόλας, παρ' όλα αυτά απέτυχαν...”.

 

Ο Ολύμπιος Δαφέρμος γράφει στην “ΕφΣυν” 1/9: “...Η Κεραμέως για το κόψιμο 40.000 μαθητών: “...Είναι για το καλό τους, δεν εγκλωβίζονται στα Πανεπιστήμια...” -ύβρις και απόλυτη περιφρόνηση απέναντι στους νέους ανθρώπους...

 

Πώς αναποδογυρίζει η οίηση, η αμετροέπεια και η έλλειψη παιδείας τα πράγματα;...

 

Η γλώσσα της υπουργού κινείται στον χώρο της μετα-αλήθειας. Η δική της “αλήθεια” είναι η αλήθεια, έστω κι αν βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με την πραγματικότητα. Μεταμοντέρνοι καιροί!

 

Δεν πρόκειται μόνο για απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης.

 

Πρόκειται για τη νέα “ιδεολογία”, η οποία σχετικοποιεί τα πάντα.

 

Έκαστος με την αλήθεια του, τις μη αρχές του, τις αξίες του, όποιες και αν είναι αυτές, και την ατομική του ουτοπία.

 

Στη λογική αυτή αποδομούνται οι ριζικές διακρίσεις: αντικειμενικό-υποκειμενικό, αλήθεια-μη αλήθεια, παρελθόν-παρόν, πραγματικό-επιφαινόμενο με κυριάρχο “εργαλείο” την αμφισβήτηση και περιφρόνηση του ορθού λόγου.

 

Η λογική αυτή, όπως συνεπάγεται εύκολα, παραμερίζει απολύτως τον ουμανισμό και το δημόσιο συμφέρον...”.

 

Μόλις την προηγουμένη (31/8) ο Συγγραφέας και Επίτιμος Σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, έγραφε στην ίδια εφημερίδα: “...Η πράξη του Πρωθυπουργού να ταξιδέψει για να γράψει την κόρη του σε διακεκριμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο τη στιγμή της έκδοσης των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων, στις οποίες φρόντισε να αποτύχουν τόσοι -ες όσο ποτέ άλλοτε, δείχνει:

 

α) Περιφρόνηση προς τους αποτυχόντες και τις οικογένειές τους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές.

 

β) Ότι διαχωρίζει τον εαυτό του από το σύνολο των “υπηκόων του”. Κάτι σαν αυτοκρατορική συνείδηση. Το έχει ξανακάνει όταν τα αυστηρά μέτρα για την πανδημία, που ο ίδιος έθετε, δεν τα τηρούσε επιδεικτικά...

 

γ) Έλλειψη ενσυναίσθησης. Όντας αναθρεμμένος σε πλούσιο περιβάλλον και με πατέρα πολιτικό (με το γνωστό ήθος) με αγαστές σχέσεις με βασιλιά, ακροδεξιούς και με την οικονομική ελίτ, αδυνατεί να κατανοήσει τις αγωνίες, τις ανάγκες και την ανασφάλεια του απλού ανθρώπου.

 

Φαίνεται και να μην τον ενδιαφέρει. Έλλειψη ευφυίας; Ιδεοληψία; Έπαρση (τα ΜΜΕ τού δημιουργούν μια τεχνητή ατμόσφαιρα επιτυχίας); ή πολιτικός εκφυλισμός;...”.

 

Το πενάκι του Τάσου Αναστασίου (“ΑΥΓΗ” 11/9), εξίσου εύστοχο, έχει σχεδιάσει μια οικογένεια με παιδιά να παρακολουθεί ειδήσεις από την TV, και η είδηση: “...Αν νοσήσει το 50% +1 των μαθητών, η τάξη θα κλείνει και τα υγιή παιδιά θα μεταφέρονται για δουλειά σε ξενοδοχειακές μονάδες...”!!!

 

“Καταδυτικό” υλικό που μας βοηθά στη διερεύνηση του “βάθους” των εξαγγελιών του Κούλη, ως μεταφασίστας βιοεξουσιαστής πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ:

 

“...Νέες και νέοι, φέτος είστε στην πρώτη σειρά, γιατί ακριβώς είστε προτεραιότητα για την πατρίδα και έχετε την πρώτη θέση στην καρδιά και στο μυαλό όλων μας. (ως “πελάτες” ασφαλώς)

 

Είστε η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα. Μακριά από τις σπουδές και τους φίλους σας, δίχως χαρά και ελεύθερο χρόνο.

 

Σε μια καθημερινότητα στεγνή. Βαριά φορτωμένοι από τις ελπίδες που για μια δεκαετία σας στερήσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι.

 

Και με το άγχος ότι θα ζήσετε μια ζωή χειρότερη από αυτήν των γονιών σας... (το μόνο σίγουρο... εκτός εάν...)

 

...Γι' αυτό και παρουσίασα ένα πλέγμα μέτρων που θέλει να προσφέρει στους νέους ίσες ευκαιρίες (ψέμα), καλύτερη πρόσβαση στη γνώση (ψέμα), εξωστρέφεια (μετανάστευση) και κυρίως δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. (εδώ, έχει στο μυαλό του το παιδί του κομματικού σωλήνα, τον Ρωμανό!)...”

 

Έπιασε πάτο.