Η Καβάλα τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση , στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φιλίππων,  Στεφάνου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης. 

 

Θόδωρος Μουριάδης – δήμαρχος Καβάλας: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού. Είναι, ωστόσο, και μια ημέρα αναστοχασμού και περισυλλογής. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να πάθουμε ή να χάσουμε, κάθε φορά που δεν είμαστε ενωμένοι. Γιατί ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη μικρασιατική καταστροφή είναι δικό μας.

 

«Παράλληλα, έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε την προσπάθεια αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τόσο από την Τουρκία, όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουυμε τον αγώνα για δικαίωση». 

 

Τάνια Ελευθεριάδου – βουλευτής Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ: Συμπληρώνονται φέτος 99 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή που οδήγησε στο ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη Μικρασιατική γη. Η σύγχρονη Ελλάδα οφείλει τα μέγιστα στους μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922. Οι μνήμες είναι άσβεστες, οι πατρίδες αλησμόνητες και τα διδάγματα για τις επόμενες γενιές πολλά…

 

Τιμούμε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα» 

 

Δείτε φωτογραφίες: