Την Πέμπτη 14 Μαΐου μέλη της ομάδας ΕΒΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας είχαν συνάντηση και συνεργασία με τον Πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Την Παρασκευή 11 Ιουνίου μέλη της ομάδας μας συνάντησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τον Πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης της ΟΕΒΕ Καβάλας.     Από τις χρήσιμες αυτές επαφές  αποκομίσαμε αρκετά στοιχεία που μας οδήγησαν στα πρώτα συμπεράσματα για τον συνδικαλισμό στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων σήμερα.

 

Αξιόλογα στελέχη, χρήσιμα κοινωνικά άτομα με στόχο ένα καλύτερο αύριο για όλους, αναλώνονται υπηρετώντας ως μονόδρομο τη δογματική λογική που επικράτησε τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον. Τη συλλογιστική ότι προσερχόμενα σε ένα συμβούλιο αιρετών ή σε μια συνέλευση, τα μέλη των συνδικαλιστικών οργάνων έχουν κάθε δικαίωμα να ακούσουν τους λόγους που πλέον θα είναι στο περιθώριο του κοινωνικού μας συστήματος. Οι μικρές λεπτομέρειες που καθιστούν αναξιόπιστα τα συνδικαλιστικά όργανα στη συνείδηση των μελών τους, και μετατρέπουν την ψήφο στα πρωτοβάθμια όργανα σε όπλα στα χέρια ομάδων συμφερόντων στα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά των κέντρων αποφάσεων, δεν τους απασχόλησε ως μη ανατρέψιμο πρόβλημα.

 

Όαση στα τοπικά συνδικαλιστικά δρώμενα αποτελεί η προσφυγή εκατοντάδων ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων, μελών της ΟΕΒΕ Καβάλας, κατά του ΟΑΕΕ για τον κοινωνικά απαράδεκτο αποκλεισμό από παροχές υγείας ασφαλισμένων του. Τη στιγμή μάλιστα που ο ΟΑΕΕ χρεώνει και απαιτεί εντόκως τις εισφορές του κλάδου υγείας για όλο το διάστημα που δεν τις πρόσφερε και οι «ασφαλισμένοι» του ήταν ουσιαστικά ανασφάλιστοι. Στεκόμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι στην προσφυγή αυτή που εκδικάζεται την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιουνίου, ελπίζοντας σε μια δίκαιη απόφαση, μιας και η παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες είναι ένας από τους βασικούς κανόνες συγκρότησης ενός ελεύθερου κράτους. 

 

                Το ζήτημα αυτό, μαζί με τις συνολικές προτάσεις μας για το ασφαλιστικό των ΕΒΕ, τέθηκε στη συνάντηση που είχε η ομάδα ΕΒΕ Σύριζα Καβάλας με το νέο Διοικητή του ΟΑΕΕ, κ. Πετρόπουλο. Οι αντιλήψεις, οι απόψεις και οι δεσμεύσεις που εκφράστηκαν από το νέο Διοικητή του ΟΑΕΕ πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, κρίνονται ενθαρρυντικές, ελπιδοφόρες και κινούμενες προς τη σωστή κατεύθυνση. Περιμένουμε να νομοθετηθούν και να γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατό.

            

  Η έως πρόσφατα επικρατούσα λογική του ολιγαρχικού νεοφιλελευθερισμού στις πρόσφατες εκλογές καταδικάστηκε συντριπτικά από το Λαό, δίνοντας την εξουσιοδότηση στη νέα Κυβέρνηση να την ανατρέψει. Με τη γνώση πλέον ότι οι προφορικές και οι έγραφες διαμαρτυρίες προς αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες ενός δαιδαλώδους διοικητικού μοντέλου απλά εκτονώνουν πρόσκαιρα τις εντάσεις, θα συνεχίσουμε τις διαρκείς και ουσιαστικές πιέσεις για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας προς το Νομοθετικό σώμα και την Κυβέρνηση, κάτι που κατά την άποψή μας αποτελεί την ουσία του συνδικαλισμού.

 

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015,

ΟΜΑΔΑ ΕΒΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΒΑΛΑΣ.