Αλλάζει το σκηνικό του καιρού και σε πολλές περιοχές της χώρας, με τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους είναι ισχυρές και πτώση της θερμοκρασίας.

 

Τα φαινόμενα αναμένεται περισσότερο να πλήξουν περιοχές Ιόνιο και στα ορεινά της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

 

Σε δύο φάσεις η ισχυρή κακοκαιρία

 

Με μία ανάρτηση στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για το κύμα ισχυρής κακοκαιρίας στη χώρα μας. Ο μετεωρολόγος του Open προειδοποιεί για τον κίνδυνο πλημμυρών, τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις βοριάδες και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

 

Αναλυτικά, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:

 

Ισχυρή κακοκαιρία σε δύο φάσεις 

 

Προ των πυλών σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία είναι το πρώτο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας για το φετινό Φθινόπωρο το οποίο είναι πολύ πιθανό να αφήσει πίσω του προβλήματα μιας και θα δραστηριοποιηθεί για αρκετές ώρες πάνω από θαλάσσιες εκτάσεις σε μια εποχή όπου οι θάλασσες έχουν αποκτήσει σημαντικά ποσά θερμότητας από το καλοκαίρι που έχει προηγηθεί.

 

Φάση πρώτη της κακοκαιρίας - Κίνδυνος Πλημμυρών

 

Βαρομετρικό χαμηλό από τα νότια τμήματα της Ιταλίας και αφού προηγουμένως απασχόλησε την Ιβηρική χερσόνησο προκαλώντας και προβλήματα θα προσεγγίσει τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας καθώς θα πηγαίνουμε προς το βράδυ σήμερα.

 

Έτσι λοιπόν αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας στα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, την Πελοπόννησο και το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο.

 

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορείτε να δείτε τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θα επηρεαστούν. Επισημαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα με έμφαση τα επτάνησα, την Ήπειρο, τη δυτική - κεντρική Στερεά, τη δυτική - κεντρική Μακεδονία - Χαλκιδική, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Δεν αποκλείεται τοπικά να σημειωθεί χαλάζι ενώ είναι πιθανό να δούμε ακόμα και υδροστρόβιλους - ανεμοστρόβιλους με έμφαση το δυτικό - κεντρικό Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο.

 

Φάση δεύτερη: Βροχές - Θυελλώδεις Βοριάδες - Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας

 

 

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας αναμένεται το διάστημα πρωί Δευτέρας και μέχρι την Πέμπτη περίπου.

 

Σε αυτή τη φάση τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, οι ισχυρές κατά τόπους βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και η σημαντική υποχώρηση του υδραργύρου. Στη φάση αυτή θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η περιοχή της Εύβοιας όπου εξαιτίας και των πυρκαγιών είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Πτώση της θερμοκρασίας και ισχυροί άνεμοι 

 

Σύμφωνα με το meteokav.gr από την Κυριακή, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περεταίρω πτώση και θα κυμένεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ενώ κατά τις νυχτερινές ώρες αναμένουμε και ενίσχυση των βορειανατολικών ανέμων ιδίως μέσα στον κόλπο που θα παραμείνουν ενισχυμένοι και την Δυετέρα μέχρι και 5-6 μποφόρ.

 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση το τριήμερο Τρίτη-Πέμπτη με τις ελάχιστες κυρίως θερμοκρασίες να θυμίζουν Φθινόπωρο.