Επιστολή στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έστειλε ο Καβαλιώτης Σωτήρης Παπάζογλου ο οποίος φέτος έδωσε Πανελλήνιες, συγκέντρωσε 16 χιλιάδες μόρια αλλά δεν μπόρεσε να περάσει στην σχολή της επιλογής του. 

 

Ο Σωτήρης είναι διατεθειμένος να δώσει ξανά Πανελλήνιες ωστόσο αυτό που προβληματίζει τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους που θα δώσουν πανελλήνιες και προέρχονται από την θεωρητική κατεύθυνση, είναι ότι το τέταρτο μάθημα, θα είναι τα Λατινικά (αντί της Κοινωνιολογίας). Αυτό σημαίνει ότι όσοι θα δώσουν για δεύτερη φορά καλούνται να γράψουν σε ένα μάθημα που δεν έχουν διδαχθεί

 

Αναλυτικά η επιστολή προς τη Νίκη Κεραμέως: 

 

«Αξιότιμη Κυρία Κεραμέως,          

 

Ονομάζομαι Παπάζογλου Σωτήρης, είμαι απόφοιτος του 2021 από την θεωρητική κατεύθυνση. Έχω πετύχει στις πανελλήνιες εξετάσεις 16.000 μόρια όμως δεν κατάφερα να μπω στην σχολή της επιλογής μου. Το όνειρο μου πάντα ήταν να υπηρετήσω στην ελληνική αστυνομία. Καθώς δεν το πέτυχα αυτό τη φετινή χρονιά, είμαι διατεθειμένος να ξανά προσπαθήσω

 

Το πρόβλημα μου μαζί και πολλών άλλων υποψηφίων είναι πως λέγεται πως το τέταρτο μάθημα θα είναι το 2022 τα Λατινικά αντί της κοινωνιολογίας τόσο για τους τελειόφοιτους όσο και για τους απόφοιτους. Θεωρώ πως πρόκειται για μια τεράστια αδικία καθώς καλούμαι να εξεταστώ σε ένα μάθημα που δεν έχω διδαχθεί και το οποίο οι συνυποψήφιοι μου το διδάσκονται ήδη από πέρυσι. 

 

Θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί αυτός ο δρόμος από μαθητές που θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους από τον Σεπτέμβρη. Αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο θα καλύψω τόση ύλη που δεν έχω διδαχθεί στην σχολική μου ζωή. Τα λατινικά είναι μια νέα γλώσσα, χρειάζεται συστηματική διδασκαλία. Ποιος θα μου τα διδάξει; Από μόνος μου δεν μπορώ να τα μάθω! Καλείται λοιπόν η οικογένεια μου να αναλάβει ένα μεγάλο οικονομικό βάρος πληρώνοντας φροντιστηριακά μαθήματα, με μεγάλο κόστος δεδομένου ότι θα χρειαστούν πολλές ώρες. Και πάλι καθώς δεν θα υπάρχει η σχολική διδασκαλία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθεί η ύλη!! 

 

Γνωρίζω ότι στο παρελθόν όταν άλλαξε το σύστημα, οι μαθητές έδωσαν Λατινικά και όχι κοινωνιολογία η οποία διδάσκονταν μάλιστα μόνο στην Γ’ λυκείου! Εμείς καλούμαστε να εξεταστούμε σε ένα απαιτητικό και άγνωστο αντικείμενο δυο διδακτικών χρόνων. Όπως καταλαβαίνετε αισθάνομαι βαθύτατα αδικημένος. 

 

Σαν η πολιτεία να μην με υπολογίζει σαν άτομο και σαν άνθρωπο αλλά να με “θυσιάζει”, βάζοντας με μαζί με όλους τους άλλους! Τη στιγμή που την προηγούμενη χρονιά έχω αγωνιστεί και έχω γράψει στο μάθημα της κοινωνιολογίας 19,5. Δεν με πειράζει να ξανά αγωνιστώ, οι νέοι πρέπει να αγωνίζονται για τα όνειρα τους, όμως καλούμαι να αναλάβω ένα οικονομικό βάρος που η οικογένεια μου δεν μπορεί να καλύψει, και βέβαια το μάθημα αυτό δεν μπορώ να το μάθω μόνος μου. Δεν είναι θεωρητικό όπως η ιστορία και η κοινωνιολογία. 

 

Πρόκειται λοιπόν και για κοινωνική αδικία!! Υποτίθεται ότι έχουμε δωρεάν παιδεία... 

 

Ευελπιστώ, οι ιθύνοντες του υπουργείου να ξανά εξετάσουν τα δεδομένα και να αποφασιστεί να υπάρξει το 2022 παλαιό και νέο σύστημα όπως έχει ξανά γίνει και στο παρελθόν. Το αίτημα μου θεωρώ πως δεν είναι παράλογο! 

 

Αυτό συνέβαινε πάντα όταν άλλαζε κάποιο γνωστικό αντικείμενο. Γιατί να μην συμβεί αυτό και στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε μια γενιά μάλιστα που ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ, που υπήρξε “πειραματόζωο” σε ό,τι αφορά την τηλεκπαίδευση και έζησε μία σχολική χρονιά πολύ μακριά από αυτό που θα λέγαμε κανονική. Στόχος μου δεν είναι να καταδείξω τις αδυναμίες του συστήματος που έτσι κι αλλιώς ακούγονται συνεχώς, απλώς ζητώ μια λογική αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος μας. 

 

Είμαι σχεδόν πεπεισμένος πως θα σας προβληματίσει το αίτημα μου και θα δώσετε τη δίκαιη λύση που χρειάζεται ώστε ξεκινώντας την ενήλικη ζωή μου να αισθάνομαι πως ζω σε μια δίκαιη πολιτεία που αναγνωρίζει και σέβεται τις δυσκολίες και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. 

                        

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!            

 

Άλλος ένας νέος που πίστευε ότι μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρα του σε μια δημοκρατική χώρα με δωρεάν παιδεία!!»