Ο πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας ανακοινώνουν με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» τιμήθηκε πρόσφατα με την πανευρωπαϊκή διάκριση “EFFE Label 2015-2016”, ως ένα από τα αξιολογότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΩΚ – ανταποκρινόμενος στην ανοιχτή πρόσκληση που δόθηκε στη δημοσιότητα εδώ και 1 χρόνο – αφού ενημέρωσε τον Πρόεδρο, κατέβαλε το ποσό συμμετοχής και υπέβαλε την αίτηση υποψηφιότητας του Φεστιβάλ «Παπαϊωάννου», που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας αδιαλείπτως κάθε καλοκαίρι από το 2000.

Στις αρχές Μαΐου έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αμέσως ενημερώθηκε η Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου είχε προσκληθεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΩΚ για να απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το Ωδείο. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Παπαδόπουλος, ως καλλιτεχνικός διευθυντής των τελευταίων έξι διοργανώσεων του Φεστιβάλ, έλαβε τελικά το επίσημο email με το συνημμένο Δελτίο Τύπου (που παραθέτουμε εδώ σε μετάφραση του ιδίου):

Τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης τιμώνται με το επίσημα EFFE Label 2015-2016

Βρυξέλλες, 20 Μαΐου 2015

Η EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) ανακοινώνει με υπερηφάνεια τα αποτελέσματα της επιλογής των καλύτερων φεστιβάλ της Ευρώπης, που τιμήθηκαν με το επίσημα EFFE Label 2015-2016”.

Έπειτα από μία διαδικασία εντατικής αξιολόγησης από εξειδικευμένους εθνικούς κριτές έως τη διεθνή επιτροπή, 761 φεστιβάλ από 31 χώρες ανήκουν πλέον στην πρώτη γενιά των αποδεκτών του επισήματος “EFFE Label”. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα φεστιβάλ που φέρουν το επίσημα στην ιστοσελίδα www.effe.eu. Ο ηλεκτρονικός Οδηγός των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ 2015-2016 θα είναι διαθέσιμος στις αρχές του καλοκαιριού.

Η EFFE, που αποτελεί πρωτοβουλία της European Festivals Association (Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ), είναι η πύλη που επιτρέπει σε πολίτες και επαγγελματίες να ανακαλύψουν τα φεστιβάλ της Ευρώπης και να συμμετάσχουν σε αυτά. Είναι μία νέα διεθνής φεστιβαλική πλατφόρμα, η οποία συνδέει τα φεστιβάλ που είναι βαθιά αφοσιωμένα στις τέχνες, τις κοινότητές τους και τις ευρωπαϊκές αξίες. Η πλατφόρμα προσκαλεί το κοινό σε παγκόσμια κλίμακα να αποκτήσει πρόσβαση στις πιο πρόσφατα ενημερωμένες πληροφορίες γύρω από τα φεστιβάλ και να συμμετάσχει σε αυτά παντού στην Ευρώπη. Πάνω απ’ όλα η EFFE αναγνωρίζει την υπεροχή και την τεράστια επίδραση αυτών των φεστιβάλ μέσα από την καθημερινή τοπική δραστηριότητά τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης.

Μετά την ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων προς απόκτηση του επισήματος “EFFE Label 2015-2016” που απευθύναμε το καλοκαίρι του 2014, εκατοντάδες φεστιβάλ υπέβαλαν αιτήσεις επιδεικνύοντας την προσήλωσή τους σε τρία κριτήρια του επισήματος της EFFE: καλλιτεχνική δέσμευση, συμμετοχή στην κοινωνία, καθώς και μία διεθνής και οικουμενική θεώρηση, θέση αλλά και προοπτική του φεστιβάλ. Ειδικοί σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι ορίστηκαν από τους εθνικούς κόμβους διασύνδεσης της EFFE για να επικοινωνήσουν με τα φεστιβάλ σε κάθε χώρα, βαθμολόγησαν τις αιτήσεις και παρουσίασαν τα πορίσματά τους σε μία διεθνή επιτροπή που τον Μάιο του 2015 αναγόρευσε τους αποδέκτες του “EFFE Label 2015-2016”.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι τα “EFFE Labels” για την διετία 2015-2016 συνιστούν την πρώτη γενιά των αποδεκτών του επισήματος της EFFE, το οποίο αντιπροσωπεύει την καλλιτεχνική ποιότητα και έχει σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι αποδέκτες του επισήματος αντιπροσωπεύουν 31 ευρωπαϊκές χώρες και προσφέρουν μία ευρεία γκάμα μορφών τέχνης και δραστηριοτήτων στο κοινό τους”, είπε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής της EFFE, Vincent Baudriller, Διευθυντής του Θεάτρου Vidy της Λωζάνης και πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν. “Από παγκοσμίου εμβέλειας ημερομηνίες στο καλλιτεχνικό ημερολόγιο, έως εκλεκτικά γεγονότα που είναι γνωστά μόνο σε καλά συντονισμένους γνώστες, συμπεριλάβαμε μία εξαιρετικά ευρεία ποικιλία φεστιβάλ”.

Όλα τα φεστιβάλ που τιμήθηκαν με το επίσημα “EFFE Label 2015-2016” θα παρουσιαστούν σε έναν διαδικτυακό και έντυπο οδηγό στις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα επεκτείνει την εμβέλεια των ευρωπαϊκών φεστιβάλ πέρα από σύνορα, δημιουργώντας νέες γέφυρες ανάμεσα στις φεστιβαλικές κοινότητες και προσφέροντας στο κοινό νέους τρόπους πρόσβασης για τις επερχόμενες φεστιβαλικές διοργανώσεις. Ο διαδικτυακός οδηγός θα δοθεί στη δημοσιότητα το καλοκαίρι.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, κ. Darko Brlek είπε το εξής: “Είμαι χαρούμενος που η Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ προσφέρει το δίκτυό της σε μία νέα πλατφόρμα, η οποία έχει τέτοια υποστήριξη από τον χώρο των φεστιβάλ ώστε πραγματικά να φέρει το κοινό σε απευθείας επαφή με τόσο πολλά και διαφορετικά φεστιβάλ. Αυτό κατέστη δυνατό μέσα από το συλλογικό κάλεσμα που απηύθυνε η EFFE προς μία μοναδική φεστιβαλική κοινότητα – ένα αληθινό δώρο στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και στην απίστευτη ποικιλομορφία που συναντάται στα φεστιβάλ της Ευρώπης.”

Περισσότερες πληροφορίες για τα “EFFE Labels 2015-2016” είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.effe.eu.