Τη διοργάνωση ενός συνεδρίου TED στην Καβάλα ανέλαβε η φιλόλογος Κωνσταντίνα Καρέζη που δραστηριοποιείται στον Σύλλογο Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας. Ως ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου ορίστηκε η 5η Μαρτίου 2016, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της TED.

 

Πρόκειται για το πρώτο TEDx στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το οποίο θα έχει ως στόχο μεταξύ άλλων και να αποτελέσει το έναυσμα για δράση, προσφορά και θετική σκέψη στη νεανική και ευρύτερη κοινότητα. Σκοπός είναι να αποτελέσει θεσμό στην τοπική κοινωνία για το έργο του

 

Οι διοργανωτές αναφέρουν μεταξύ άλλων στην σελίδα τους (facebook.com/tedxkavala)

«θεωρήσαμε ότι ήταν αναγκαία η διοργάνωση ενός TEDx στην πόλη της Καβάλας . Η Καβάλα μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος που θα επικοινωνήσει τις ιδέες που μπορούν και αξίζουν να διαδοθούν . Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς να φιλοξενούμε ένα τόσο σημαντικό, παγκόσμιο θεσμό. Καλώς ήρθατε στο TEDx Kavala, το πρώτο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

 

Υπάρχει μάλιστα και κείμενο το οποίο μιλάει για την περιοχή και τις δυνατότητές της:

«TEDx Kavala

H Καβάλα είναι πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και γεωγραφικά βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία. Η πόλη της Καβάλας είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και είναι η τρίτη μεγάλη πόλη της Μακεδονίας. Απέχει 680 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 165 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Η Καβάλα λόγω της γεωγραφικής της θέσης (με το μεγάλο και φυσικό της λιμάνι, μοναδικό από τη Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη, με τη δυναμική της ενδοχώρα, της Ανατολικής Μακεδονίας και την πάντοτε δεσπόζουσα θέση στη βαλκανική πραγματικότητα) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο όχι μόνο στα στενά όρια του γεωγραφικού της χώρου, αλλά και σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε νησιά το Βορείου Αιγαίου και επιπλέον σε περιοχές άλλων γειτονικών-κυρίως της Βουλγαρίας-χωρών. Το χαρακτηριστικό αυτό καθιστά την Καβάλα κέντρο παροχής υπηρεσιών, με μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της να ασχολείται με τον τομέα αυτό της Οικονομίας. Η Καβάλα, άλλωστε, υπήρξε κέντρο έντονης καπνεμπορικής δραστηριότητας στο 19ο και στο α’ μισό του 20oυ αιώνα, ενώ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι το κέντρο της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρων στη χώρα μας, να παράγει λιπάσματα, με τη μεγαλύτερη βιομηχανία λιπασμάτων στην Ελλάδα, να παράγει και εξάγει-κυρίως στην Ευρώπη- γεωργικά προϊόντα (σταφύλια και σπαράγγια) και να αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό προορισμό ανατολικώς της Θεσσαλονίκης, με περίπου 500.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1976 λειτουργεί το ΤΕΙ Καβάλας, λαμβάνοντας διάφορες μορφές μέχρι να λάβει τη σημερινή. Το ΤΕΙ Καβάλας είναι 8ο ανάμεσα στα 16 ΤΕΙ και 25ο ανάμεσα στα 50 ΑΕΙ και Κολλέγια της χώρας. Στην παγκόσμια κατάταξη είναι στο πρώτο τρίτο (3.744) των 12.000 καλύτερων Πανεπιστημίων στον κόσμο. Το ΤΕΙ Καβάλας δίνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην έρευνα και την καινοτομία. Στόχος του Ιδρύματος είναι να εγκαταστήσει αυστηρές διαδικασίες ερευνητικής αριστείας σε όλα τα επίπεδα της ακαδημαϊκής του λειτουργίας. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΤΕΙ Καβάλας εκδίδει δύο επιστημονικά περιοδικά στην αγγλική.

Ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο που συνδέει το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΤΕΙ Καβάλας με την έρευνα και την καινοτομία είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΚΤΕ-ΑΜΘ)».

 

 

Τι είναι το TEDx 

Η TED (Technology, Entertainment, Design) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που πραγματοποιεί συνέδρια με σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζουν (Ideas Worth Spreading). Ξεκίνησε το 1984 με ένα συνέδριο με σκοπό να συναντηθούν άνθρωποι της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και του σχεδίου· από εκεί προέρχεται και η ονομασία TED, Technology, Entertainment, Design. 

Το βασικό συνέδριο του TED διεξάγεται ετησίως στο Βανκούβερ του Καναδά και συνοδεύεται από το TEDActive που διεξάγεται στο Γουίστλερ, στην Βρετανική Κολούμπια του Καναδά. Πριν από το 2014, τα δυο συνέδρια διεξάγονταν στο Λονγκ Μπιτς και στο Παλμ Σπρινγκ, στην Καλιφόρνια αντίστοιχα. Συνέδρια του TED πραγματοποιούνται επίσης στη Βόρεια Αμερική , την Ευρώπη και την Ασία, προσφέροντας απευθείας αναμετάδοση των ομιλιών. Περιλαμβάνουν μια μεγάλη θεματική γκάμα. Mεταξύ άλλων περιλαμβάνουν θέματα έρευνας και εφαρμογής της επιστήμης και του πολιτισμού, μέσα από αφηγήσεις ομιλητών. Οι ομιλητές έχουν στη διάθεσή τους το πολύ 18 λεπτά να παρουσιάσουν τις ιδέες τους με τον πιο καινοτόμο και παραστατικό τρόπο που μπορούν. Μεταξύ των ομιλητών που συμμετείχαν σε TED και TEDx περιλαμβάνονται οι Bill Clinton, Jane Goodall, Al Gore, Gordon Brown, Richard Dawkins, Richard Stallman, Bill Gates, Bono, Mike Rowe, Google founders Larry Page και Sergey Brin, καθώς και πολλοί Νομπελίστες . 
Από τον Ιούνιο του 2006 οι ομιλίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο με άδειες Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη εμπορική χρήση - Όχι παράγωγα έργα. Από το Φεβρουάριο του 2015, πάνω από 1.900 ομιλίες είναι διαθέσιμες δωρεάν στο διαδίκτυο.. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 είχαν ειδωθεί από χρήστες 50 εκατομμύρια φορές. Τον Ιούνιο του 2011 είχαν ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το Νοέμβριο του 2012 οι θεάσεις των ομιλιών έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο!

 

Σύντομα ένα τέτοιο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην πόλη της Καβάλας! 

 

Μέσα στο πνεύμα διάδοσης αξιόλογων ιδεών το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών αυτόνομα οργανωμένων εκδηλώσεων το οποίο φέρνει τους συμμετέχοντες σε επαφή ώστε να μοιραστούν την εμπειρία ενός TED. Σ ένα συνέδριο TEDx , TED ομιλίες , βίντεο και ζωντανές διαλέξεις συνδυάζονται με σκοπό να σταθούν αφορμή για βαθύτερες συζητήσεις και την δικτύωση των ατόμων σε μικρές ομάδες . 

Αυτά τα τοπικά , αυτόνομα οργανωμένα συνέδρια φέρουν την επωνυμία TEDx, όπου το γράμμα x= ανεξάρτητα οργανωμένη εκδήλωση. 
Το TED συνέδριο παρέχει γενική καθοδήγηση για μια TEDx διοργάνωση, αλλά μεμονωμένα τα TEDx είναι αυτόνομα οργανωμένα συνέδρια. (Υπόκεινται βέβαια σε συγκεκριμένους κανόνες και κανονισμούς)