Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποστέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας με την οποία ζητά ενημέρωση για το αν έχουν τηρηθεί οι όροι της χρηματοδότησης ύψους 100 εκ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία ENERGEAN OIL & GAS S.A. με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αμέσως μετά την έγκριση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. 

 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας αναφέρει τα εξής: 

 

Η εταιρεία ENERGEAN OIL & GAS S.A. που διαχειρίζεται τις κρατικές εγκαταστάσεις (εξέδρα και χερσαίο εργοστάσιο) και εκμεταλλεύεται το μοναδικό πεδίο εξόρυξης πετρελαίου στην Ελλάδα βάσει σύμβασης παραχώρησης, αμέσως μετά την έγκριση των Αρμόδιων Ευρωπαϊκών Οργάνων για τη Χρηματοδότηση της εταιρείας -με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου - με το ποσό των 100 εκατομμυρίων Ευρώ, ανακοίνωσε μονομερώς απολύσεις μέσω προγράμματος αναδιάρθρωσης, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων.

 

Τον προηγούμενο χρόνο η ΠΟΕ μαζί με το Σωματείο μέλος μας, υποστηρίξαμε την πρόταση για χρηματοδότηση της Εταιρείας, καταθέτοντας παράλληλα τους βασικούς άξονες που πρέπει να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη πρόταση ως βασικές μας θέσεις .

 

Τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων,

 

Την τήρηση των κανονισμών Υγιεινής και Ασφάλειας

 

Την χρηματοδότηση του κοιτάσματος Ε

 

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκαν οι Βουλευτές όλων των κομμάτων από τον Νομό Καβάλας, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης.

 

Ταυτόχρονα κατατέθηκε και ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας κατόπιν συνεννόησης με το εμπλεκόμενο Σωματείο μέλος μας ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία INDUSTRIALL για τις εξελίξεις και ζήτησε την παρέμβαση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας INDUSTRIALL απέστειλε επιστολή (συνημμένη) στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ursula von der Leyen, ζητώντας διευκρινήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα.

 

-Λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο του Προσωρινού Πλαισίου περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, ποιες διασφαλίσεις υπάρχουν για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και τις κοινωνικές συνθήκες σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έγκρισης της κρατικής ενίσχυσης για την Energean Oil and Gas S.A;

 

-Ποιες είναι οι συνέπειες για τους αποδέκτες κρατικών ενισχύσεων μέσω του Προσωρινού Πλαισίου σε περίπτωση μαζικών απολύσεων εργαζομένων στην εταιρεία και την αντικατάστασή τους με φθηνότερο εργολαβικό προσωπικό, υπονομεύοντας έτσι τον Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ;

 

 

Η επιστολή 

 

Θέμα : Απόδειξη της χρήσης των χρημάτων των φορολογούμενων στα πλαίσια του Προσωρινού Πλαισίου στήριξης προς όφελος της Ελληνικής Εταιρείας Πετρελαίου και Αερίου Energean

 

 

Αγαπητή Πρόεδρε Von der Leyen,

 

Σας απευθύνω αυτή την επιστολή εκ μέρους της industriAll European Trade Union, που εκπροσωπεί επτά εκατομμύρια εργαζόμενους σε εξορυκτικές, ενεργειακές και κατασκευαστικές βιομηχανίες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

 

Θορυβηθήκαμε όταν ενημερωθήκαμε από το Ελληνικό Συνδικάτο μέλος μας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ), σχετικά με τον απαράδεκτο τρόπο που η Ελληνική Εταιρεία Energean Oil and Gas SA χρησιμοποιεί τη στήριξη ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε από την ΕΕ στα πλαίσια του COVID-19.

 

 

Τα μέτρα εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Προσωρινού Πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας και συγκεκριμένα τη στήριξη και τη διατήρηση της απασχόλησης κατά την τρέχουσα πανδημία του COVID-19 (2020 / C 91 I / 01 και C / 2020/1863).

 

 

Είναι επομένως ιδιαίτερα ανησυχητικά τα όσα πληροφορούμαστε από την ΠΟΕ, ότι δηλαδή έχουν ανακοινωθεί μαζικές απολύσεις χωρίς σωστή πληροφόρηση και διαβουλεύσεις, επιβάλλονται αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας, καθώς και ότι έχουν προκύψει θέματα υγείας και ασφάλειας στην Energean Oil and Gas SA.

 

 

Η διαβούλευση με εκπροσώπους των εργαζομένων στην εταιρεία σταμάτησε αμέσως μόλις η Energean Oil and Gas SA έλαβε την εγκεκριμένη κρατική ενίσχυση.

 

Η IndustriAll Europe χαιρέτισε θερμά την έγκριση και εφαρμογή του Προσωρινού Πλαισίου το 2020. Αυτά τα μέτρα στήριξης εξασφάλισαν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και διατήρησαν πολλές θέσεις εργασίας σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση.

 

Ο κοινωνικός διάλογος και η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους είναι ένας ακόμα βασικός πυλώνας της ευρωπαϊκής δράσης για τη διασφάλιση της ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία σε όλα τα κράτη μέλη. 

 

Επομένως, πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ακόλουθα ζητήματα και θα θέλαμε να τα συζητήσουμε περαιτέρω μαζί σας (ή με τις υπηρεσίες σας):

 

-Λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο του Προσωρινού Πλαισίου περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, ποιες διασφαλίσεις υπάρχουν για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και τις κοινωνικές συνθήκες σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έγκρισης της κρατικής ενίσχυσης για την Energean Oil and Gas S.A;

 

-Ποιες είναι οι συνέπειες για τους αποδέκτες κρατικών ενισχύσεων μέσω του Προσωρινού Πλαισίου σε περίπτωση μαζικών απολύσεων εργαζομένων στην εταιρεία και την αντικατάστασή τους με φθηνότερο εργολαβικό προσωπικό, υπονομεύοντας έτσι τον Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ;

 

Ελπίζουμε ότι συμμερίζεστε τις ανησυχίες μας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα των φορολογουμένων σε αυτήν την περίπτωση και θα εγείρετε τις κατάλληλες ερωτήσεις απευθείας προς τις Ελληνικές Αρχές και τις Υπηρεσίες σας.

 

Παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

 

Με εκτίμηση,

Luc Triangle

 

Γενικός Γραμματέας

IndustriAll European Trade Union