Επιστροφή του καύσωνα με θερμοκρασίες που θα φτάνουν ακόμα και στους 45 βαθμούς Κελσίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Παρά τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας που σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες, τα χειρότερα, όσον αφορά στον καιρό, είναι μπροστά μας και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καύσωνας θα επιστρέψει δριμύτερος. 

 

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε πως οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρή ατμόσφαιρα και οι άνεμοι αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

 

Αναλυτικότερα με ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει τα εξής: 

 

"Με τον υδράργυρο να σημειώνει μικρή πτώση δίνοντάς μας την ευκαιρία να πάρουμε μια μικρή ανάσα, ξεκινά η νέα εβδομάδα. Αυτή η ανάσα δροσιάς όμως δεν φαίνεται να κρατάει για πολύ μιας και πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής αναμένεται να μας χτυπήσουν και πάλι την πόρτα εκτοξεύοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλά για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη επίπεδα.

 

Η πορεία της πολύ θερμής αέριας μάζας η οποία αναμένεται να κατακλίσει την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου άρα και τη χώρα μας. 

 

Κοντά στους 45 βαθμούς ο υδράργυρος 

 

Μπορεί το πρώτο κύμα καύσωνα που επηρέασε τη χώρα μας να εκτόξευσε την θερμοκρασία κοντά στους 42°, όπως όλα δείχνουν όμως τα χειρότερα είναι μπροστά μας μιας και η νέα θερμή εισβολή δείχνει να έχει μεγαλύτερη δυναμική και σε συνδυασμό με τον καταβάτη δυτικό βορειοδυτικό άνεμο είναι πολύ πιθανό να δούμε θερμοκρασίες ακόμη και κοντά στους 45° με έμφαση τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά γεωγραφικά διαμερίσματα.

 

Οι μέγιστες προβλεπόμενες θερμοκρασίες από τα Μετεωρολογικά μας μοντέλα για το διήμερο ΠέμπτηΠαρασκευή αναμένουμε και την κορύφωση του δεύτερου πιο ισχυρού κύματος καύσωνα. 

 

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιά

 

Με την κατώτερη ατμόσφαιρα να είναι ήδη αρκετά ξηρή και να αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ξηρή με την έλευση και του δεύτερου ισχυρού θερμού κύματος, ιδιαίτερα υψηλός αναμένεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Αυτό το γεγονός ενισχύεται περεταίρω και από την επικράτηση ισχυρού δυτικού βορειοδυτικού ανέμου ο οποίος λειτουργεί σαν καταβάτης για τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα καθώς έρχεται αντιμέτωπος με ορεινούς όγκους της οροσειράς της Πίνδου. 

 

Ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θυμίζει τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θυμίζει αυτή του 2018 όπου και τότε ένα ισχυρό θερμό κύμα το διαδέχτηκαν ψυχρότερες αέριες μάζες εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής που πέρασε από τα βόρεια τμήματα της χώρας και έστρεψε τους ανέμους σε δυτικούς – βορειοδυτικούς.

 

Με τα προγνωστικά σε αυτή τη φάση να μην δίνουν τόσο μεγάλες εντάσεις στους ανέμους, αξίζει να τονιστεί ότι είναι πολύ πιθανό προς το τέλος της εβδομάδας να δούμε από την Θεσσαλία και πάνω καταστροφικές καταιγίδες και νοτιότερα να έρθουμε αντιμέτωποι με συνθήκες που μπορεί να εκκινήσουν ή και να εξαπλώσουν μια καταστροφική πυρκαγιά

 

Για τον λόγο αυτό πρέπει να βρισκόμαστε όλοι μας σε ετοιμότητα και βέβαια να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αναβάλλοντας κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά", καταλήγει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.