Ένα σύντομο οδοιπορικό πρώτης γνωριμίας με την Παραλία Οφρυνίου Καβάλας. Αποτελεί πολυσύχναστο θέρετρο το οποίο εκτείνεται κατά μήκος μεγάλης αμμουδερής παραλίας, γνωστής ως Τούζλα.

 

Η Παραλία Οφρυνίου είναι χωριό του Δήμου Παγγαίου, της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Νομού Καβάλας και πολύ κοντά στα σύνορα με τον Νομό Σερρών, 64 χλμ. νοτιοδυτικά της Καβάλας, 64 χλμ. νοτιοανατολικά των Σερρών και μόλις 14 χλμ. νοτιοανατολικά του Τύμβου Καστά στην Νέα Μεσολακκιά Σερρών. 

 

Στον οικισμό λειτουργούν χώροι εστίασης, τουριστικά καταλύματα και διάφορες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων εδρεύουν ή σχετίζονται με τον Νομό Σερρών.

 

Δείτε το βίντεο: 

 

 

Αναγνωρίστηκε ως οικισμός το 1981, όταν και εντάχθηκε στην κοινότητα Οφρυνίου. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας εντάχθηκε στον δήμο Ορφανού και με το πρόγραμμα Καλλικράτης στον Δήμο Παγγαίου. Ο οικισμός αναπτύσσεται γρήγορα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 471 κατοίκους, ενώ στην απογραφή του 2011 είχε 1.146 κατοίκους.

 

Δυτικά της Παραλίας Οφρυνίου, κοντά στις εκβολές του Στρυμόνα, κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η πόλη Ηιών (γνωστή στους βυζαντινούς χρόνους ως Χρυσόπολη), η οποία ήταν επίνειο της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τον Αρριανό, από την Ηιώνα απέπλευσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Πηγή: walking in Hellas