Το διπλό επεισόδιο της εκπομπής του MEGA channel «My Greece» μπορεί να αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Καβάλα να προβληθεί τουριστικά στην αρχή του καλοκαιριού, ήταν όμως και μια ευκαιρία για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. 

 

Αναπόσπαστο κομμάτι του παρελθόντος της πόλης κι ένα από αυτά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα των κατοίκων της, είναι οι πρόσφυγες που ήρθαν στην περιοχή πριν από έναν αιώνα. 

 

Η επίσκεψη της παρουσιάστριας της εκπομπής, Δέσποινας Βανδή μαζί με την φιλοξενούμενή της Μελίνα Ασλανίδου, στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, πίσω από τις Καμάρες, έδωσε την πιο δυνατή στιγμή των δύο επεισοδίων που προβλήθηκαν το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021. 

 

Η ιδρύτρια του μουσείου, Ελένη Ζαχαροπούλου, ξενάγησε τις δύο τραγουδίστριες στο χώρο και έδειξε τα εκθέματα, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο διασώθηκαν και παρουσιάζονται σήμερα στους επισκέπτες. 

 

Οι μικρές ιστορίες προσφυγιάς που διηγήθηκε έκανε τις δύο καλλιτέχνιδες να βουρκώσουν. 

 

Το γύρισμα τελείωσε με αγκαλιές συγκίνησης αλλά κι ένα τραγούδι από τα πιο γνωστά μοιρολόγια της προσφυγιάς «Πάρθεν ἡ Ρωμανία» στο οποίο πλέον δε μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

 

 

 

Δείτε ΕΔΩ που αλλού πήγε η εκπομπή My Greece στο πλαίσιο του διήμερου αφιερώματος στην Καβάλα.