"Η σταδιακή κατάργηση του Κλεισθένη(νόμος 4555/2018) και της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση ξεκίνησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τον Ιούλιο του 2019 δηλαδή αμέσως μόλις ορκίστηκε.

 

Αλλοίωσαν εντελώς τη λαϊκή βούληση αποκλείοντας τους εκλεγμένους των μικρότερων παρατάξεων από την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κτλ, δίνοντας υπερεξουσία στην Οικονομική Επιτροπή έναντι του Δημοτικού Συμβουλίου, κτλ)", αναφέρει σε σχετική ανκοίνωση η παράταξη του Δήμου Καβάλας, Συμπαράταξη Πολιτών

 

Αναλυτικά: 

 

"Από εκεί που σταμάτησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος έρχεται τώρα να συνεχίσει ο νυν υπουργός κ. Βορίδης μέσα από το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή των Ελλήνων στις 18 Μαΐου 2021. Με ένα ακόμα πιο σκληρά πλειοψηφικό σύστημα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. «Ξηλώνουν» την απλή αναλογική γιατί όπως λένε δημιουργεί προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των δήμων.

 

Δεν μας λένε όμως ότι επί της ουσίας η απλή αναλογική δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη αφού η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να την κουρελιάσει και οδήγησε τα δημοτικά συμβούλια να έχουν διακοσμητικό ρόλο στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν μας λένε όμως ότι η απλή αναλογική επέτρεπε την πολυφωνία στα δημοτικά συμβούλια. Δεν μας λένε ότι αποτελεί την πιο δίκαιη κι αναλογική αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος στα συμβούλια και τη διάσπαση των μονολιθικών συστημάτων εξουσίας (δημαρχοκεντρικό κ.α.) 

 

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει για άλλη μια φορά ότι έχει αλλεργία στη δημοκρατία, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασιών με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των δημοτών μας αλλά θέλει να επιστρέψει σε δημάρχους – αυτοκράτορες και σε αντιλήψεις «εμείς έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, άμα θέλετε ψηφίστε το άμα δεν θέλετε μην το ψηφίζετε». Τα έχουμε ζήσει εδώ και δεκαετίες με τα αποτελέσματα των αντιλήψεων αυτών να επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των δημοτών και την ανάπτυξη του τόπου μας.

 

Με το νέο αυτό εκλογικό σύστημα της κυβέρνησης αλλάζει το ποσοστό πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη της επιτυχούσας παράταξης στις εκλογές δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από 50% συν μία ψήφο που ίσχυε ως τώρα σε 43% συν μία ψήφο του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

 

Εξασφαλίζεται έτσι η εκλογή Δημάρχου από τον πρώτο γύρο με όριο εκλογής το 43% και εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως 60% εκλέγει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου (για άνω του 60% οι έδρες κάθε συνδυασμού κατανέμονται αναλογικά). Δηλαδή, δήμαρχοι και διοικήσεις της μειοψηφίας που θα κάνουν ότι θέλουν με «κουλτούρα» αλαζονείας και χωρίς να δίνουν λογαριασμό. 

 

Η θητεία της δημοτικής περιόδου αυξάνεται από τέσσερα σε πέντε χρόνια, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι αποσκοπούν στον παρατεταμένο πλήρη έλεγχο της αυτοδιοίκησης!

 

Δικαίωμα εκλογής δημοτικού συμβούλου θα έχει ο συνδυασμός που θα έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον3% στον πρώτο γύρο. Φυσικά, με αυτό το πλαφόν, επιχειρούν να αλλοιώσουν την ψήφο των δημοτών αλλά και να αποκλείσουν «μικρότερες» παρατάξεις.

 

Αυξάνονται πάρα πολύ τα ηλεκτρονικά παράβολα των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, από 50 σε 80 € των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, από 200 σε 500 € των υποψήφιων Δημάρχων, από 10 σε 50 € για τους υποψήφιους των δημοτικών κοινοτήτων όπως μετονομάζονται πια οι τοπικές κοινότητες). 

 

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται το αργότερο ως 31 Αυγούστου του έτους των εκλογών (αρχικά είχαν ορίσει την 30η Ιουνίου). Ο πρώτος γύρος θα διενεργείται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη, ο δεύτερος την Τρίτη Κυριακή κα η θητεία θα ξεκινά από την πρώτη Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Μειώνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στα δημοτικά συμβούλια (πχ. στο Δήμο Καβάλας από 41 σε 35). Με όλα αυτά τα μέτρα βάζουν προσκόμματα ώστε να αποτρέψουν τους πολίτες να θέσουν υποψηφιότητα και να είναι συμμετοχικοί στις διαδικασίες.

 

Τα δημοτικά διαμερίσματα μετονομάζονται σε δημοτικές κοινότητες. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους θα εκλέγουν Πρόεδρο τον/την υποψήφιο/-α που θα έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς στον πρώτο γύρο σε ξεχωριστή κάλπη, ενώ σε δημοτικές κοινότητες άνω των 300 κατοίκων καταργείται η ξεχωριστή κάλπη και καθιερώνεται πάλι το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ο/Η Πρόεδρος και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας θα αποτελείται κατά τα 3/5 από το συνδυασμό του/της Δημάρχου.

 

Η Συμπαράταξη Πολιτών για όλους τους παραπάνω λόγους είναι κάθετα αντίθετη με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο Βορίδη και δεν θα συναινέσει στην δραματική υποβάθμιση της δημοκρατίας. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια πραγματικά τοπική ΑΥΤΟδιοίκηση με όραμα και στρατηγική αξιοποιώντας τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία και όλα τα πλεονεκτήματα της Καβάλας με σεβασμό στο περιβάλλον. Με υπεύθυνο σχεδιασμό για την επίλυση προβλημάτων στην καθημερινότητα των δημοτών και ουσιαστική αναβάθμισητης ποιότητας ζωής.

 

Για μια τοπική αυτοδιοίκηση που δεν θα είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης και θα βάζει το συμφέρον της Καβάλας πάνω από μικροκομματικές ή/και προσωπικές σκοπιμότητες.

 

Για μια τοπική αυτοδιοίκηση που δεν θα καλλιεργεί στους πολίτες την κουλτούρα της ανάθεσης αλλά της ενεργής συμμετοχής και της συνεργασίας και θα προσφέρει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους για να παραμείνουν στον τόπο μας. Για μια τοπική αυτοδιοίκηση με αξιοκρατίαδιαφάνεια καιαποτελεσματικότητα απέναντι στον πολίτη και στην αξιοποίηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

 

υγ. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Επιχειρήσεις τους βρίσκονται εδώ και χρόνια στις πρώτες θέσεις της διαφθοράς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες δεν εφαρμοζόταν η απλή αναλογική αλλά το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης! Και ο νοών νοείτω…"

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Άρης Βέρρος, Νίκος Μουρτασάγας και Σωτήρης Σωτηριάδης