Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Ο εγκλεισμός υγειών ενήλικων ζώων, η στείρωση, η δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων είναι μόνο κάποια που τόνισε η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Καβάλας "Αίσωπος", Δέσποινα Αβραμίδου, στον KavalaNews 102.8 ενώ κάλεσε όλους να συμμετέχουν στη διαβούλευση

 

Ακούστε όσα δήλωσε η κ. Αβραμίδου στον KavalaNews 102.8: 

 

 

Η ανακοίνωση του «Αισώπου»

 

1. Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες.

 

Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα. 

 

Επίσης είναι απαράδεκτο να αποφασίζεται η ευθανασία μόνο με κτηνιατρική εξέταση (7.5.βαγ και 7.9.11) εκτός αν καθοριστούν επακριβώς κατεπείγοντες κτηνιατρικοί λόγοι, αλλιώς ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες μαζικές ευθανασίες. Να παραμείνει όπως είναι σήμερα δηλαδή ότι ουδεμία ευθανασία δεν θα πρέπει να επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της 5μελούς. Επίσης όπως προβλέπεται και σήμερα να υπάρχει η δυνατότητα σε φιλοζωικές να αναλάβουν ένα ζώο που έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο. 

 

Που σχολιάζουμε : http://www.opengov.gr/ypes/?p=7917 για το σημείο 2.19 

 

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7912 για τα σημεία 7. 5 (βαδ), 5 (βαε), 5 (βαγ) και 5 (γ) και 7.9.11

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7896 για το σημείο 23. 7

 

2. Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι  οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

 

Που σχολιάζουμε :  http://www.opengov.gr/ypes/?p=7914, 5.1.α

 

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7880, 39.3

 

3. Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ζώων όχι αόριστες προβλέψεις. Συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης των Δήμων αλλά και φιλοζωικών που να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούν. Συγκεκριμένα κριτήρια για την επιδότηση ή τη δωρεάν στείρωση και θεραπεία δεσποζόμενων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. 

 

Που σχολιάζουμε : http://www.opengov.gr/ypes/?p=7911,

 

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7890,

 

http://www.opengov.gr/ypes/?p=7882

 

4. Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε νόμιμα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. 

 

Πού σχολιάζουμε: http://www.opengov.gr/ypes/?p=7910

 

5. Καταργείστε επιτέλους το δέσιμο των ζώων! Σταματήστε την κακοποίηση. Να αφαιρούνται οριστικά τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες.  Προβλέψτε μηχανισμούς για τον έλεγχο της ευζωίας των δεσποζόμενων. 

 

Που σχολιάζουμε: http://www.opengov.gr/ypes/?p=7914 

 

και http://www.opengov.gr/ypes/?p=7899

 

6. Κλείστε όλα τα παράνομα εκτροφεία – κολαστήρια με μέριμνα για τα χιλιάδες σκυλιά που παράγονται εκεί. Θεσπίστε τώρα κανόνες για τα νόμιμα εκτροφεία και κλείστε όσα δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων. 

 

Που σχολιάζουμε: http://www.opengov.gr/ypes/?p=7913

 

7. Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια. 

 

Που σχολιάζουμε : http://www.opengov.gr/ypes/?p=7912 

 

και http://www.opengov.gr/ypes/?p=7896 

 

8. Μη δημιουργείτε εμπόδια στην περίθαλψη των σκύλων που πάσχουν με λεϊσμανίαση: Να επιτρέπεται μέσω του θεσμού της αναδοχής, η φροντίδα και περίθαλψη.

 

Που σχολιάζουμε : http://www.opengov.gr/ypes/?p=7901

 

9. Να επιβάλλονται πραγματικές κυρώσεις στους παραβάτες του νόμου και σε όσους είναι υπεύθυνοι για την κακοποίηση των ζώων είτε είναι πολίτες είτε είναι αιρετοί. Να υπάρχει 5ψήφιος αριθμός καταγγελιών και ομάδα προστασίας των ζώων σε κάθε νομό. Να ενταχθούν στην αντιεγκληματική πολιτική της ΕΛΑΣ οι υποθέσεις κακοποίησης των ζώων. Να βεβαιώνονται άμεσα τα πρόστιμα και όχι να είναι στην ευχέρεια δημάρχων να σβήνουν πρόστιμα που έχει επιβάλει η ΕΛΑΣ. 

 

Που σχολιάζουμε : http://www.opengov.gr/ypes/?p=7883,  http://www.opengov.gr/ypes/?p=7878, http://www.opengov.gr/ypes/?p=7897

 

10. Ουσιαστική και ανεξάρτητη λειτουργία των 5μελών επιτροπών για την παρακολούθηση όλων των θεμάτων διαχείρισης των ζώων και των συνθηκών των καταφυγίων. 

Που σχολιάζουμε: http://www.opengov.gr/ypes/?p=7912

 

Σχολιάζουμε για τα αρνητικά σημεία του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς.

 

Μπορείτε να επιλέξετε από ένα μέχρι όλα τα παρακάτω σχόλια και να αναρτήσετε στη διαβουλευση στους συνδέσμους που παρέχονται το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 20/5.