«Αφού ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει θέσει εκτός εργοστασίου 135 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ έχει μετατρέψει όλο το υπόλοιπο προσωπικό σε εργολαβικό με άθλιες εργασιακές σχέσεις, έρχεται σήμερα να καλέσει σε διαβούλευση το σωματείο των εργαζομένων με βάση το νόμο περί ομαδικών απολύσεων», αναφέρει η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ. 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Χαιρετίζουμε και στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων να μην αποδεχτούν τη σφαγή τους, να μην περάσουν οι απολύσεις και να επανέλθουν στην εργασία τους.

 

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δημοσιεύει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που ανάμεσα στα άλλα (10ωρη εργασία, κατάργηση του ΣΕΠΕ, χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση), διευκολύνει τις απολύσεις, ακόμα και όσες έχουν κριθεί άκυρες από τα δικαστήρια, η εργοδοσία των λιπασμάτων απειλεί με απολύσεις όσους εργαζόμενους δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν συναίνεσαν στην κατάργηση των συμβάσεων και των δικαιωμάτων τους.

 

H συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι αποκλειστικότητα του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Αξιοποιείται το νομοθετικό και αντεργατικό οπλοστάσιο που επιβάλλει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, με τη σειρά η μία μετά την άλλη, υλοποιούν.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στις δύο μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της πόλης μας, στη ΒΦΛ και στα Πετρέλαια, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό:

 

Η ακόρεστη δίψα της εργοδοσίας για φτηνότερη εργασία, διογκωμένη από την πολιτική των κυβερνήσεων και τις οδηγίες της ΕΕ που δίνουν «αέρα στα πανιά της», οδηγεί σε απολύσεις είτε «εθελούσιες» είτε αναγκαστικές και τη μετατροπή των εργοστασίων σε σύγχρονες γαλέρες με εργολαβικούς εργαζόμενους. 

 

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά για το τι εννοεί η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα όταν μιλούν για ανάπτυξη: αυτή δεν είναι για τον εργαζόμενο, τη βελτίωση της ζωής του. 

 

Αντίθετα, εξασφαλίζει τα κέρδη των λίγων, αφού γι’ αυτά βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα, βάζουν στο στόχαστρο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

 

Το ΚΚΕ στάθηκε δίπλα στους δίκαιους αγώνες των εργαζόμενων στα λιπάσματα όλα αυτά τα χρόνια, μέσα κι έξω από τη βουλή, μέσα κι έξω από την επιχείρηση, στην αγωνιστική αλληλεγγύη, στη διεκδίκηση, στην πάλη.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, και μέσα από τη μάχη που δίνουν σήμερα απέναντι στις απειλές για απολύσεις, να βγάλουν συμπεράσματα και να προσανατολίσουν τον αγώνα τους ενάντια σε εργοδοσία - κυβέρνηση και στα σχέδιά τους, με κριτήριο τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

 

Να παλέψουν για την άμεση λειτουργία του εργοστασίου των λιπασμάτων με εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή δουλειά, την επαναφορά των 135 εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους, την εξόφληση των αποδοχών που τους οφείλονται. Να στοιχηθούν στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό έκτρωμα.

 

Να παλέψουν ενάντια στο σύστημα που γεννάει φτώχεια και ανασφάλεια, που δουλεύει για το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνο με τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών και του λαού, με την εξουσία τους, που θα σχεδιάζει κεντρικά την παραγωγή, μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, θα ζουν και θα προκόβουν, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας».