Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καβάλας, στην οποία κρέμονται ζωές από μια κλωστή, έχει αποψιλωθεί από προσωπικό.

 

Χθες το μεσημέρι, ξεκινούσε ακόμα μία δύσκολη εφημερία στο Νοσοκομείο Καβάλας, με γεμάτα ήδη όλα τα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και πάνω από 75 ασθενείς στις κλινικές Covid.

 

Η Εύα Νάγκυ, αναισθησιολόγος - εντατικολόγος, διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου, έχει «συνηθίσει» σ’ αυτές τις συνθήκες, να βγάζει δηλαδή καθημερινά τις εφημερίες με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, χάρη στην αυταπάρνηση των ανθρώπων του νοσοκομείου.

 

«Το χειρότερο είναι να έχεις τον άνθρωπό σου στη ΜΕΘ και να μην μπορείς να τον επισκεφτείς και να τον δεις. Εμείς απλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γυρίσουν στα σπίτια τους όλοι» λέει στην ΑΥΓΗ.  Όλο αυτό το διάστημα «έχουν χάσει πολλούς ανθρώπους, συναδέλφους, ακόμα και νέους σε ηλικία» και δεν είναι αισιόδοξη σχετικά με το πότε θα τελειώσει η κατάσταση.

 

Όπως λέει, «συνεχώς έχουμε περιστατικά, είμαστε μόλις 6 γιατροί (αντί για 8 που προβλέπει ο νόμος) για 12 κρεβάτια ΜΕΘ, 7 Covid και 5 μη Covid. Στην προηγούμενη περίοδο, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, που τα περιστατικά ήταν επίσης πάρα πολλά, ανοίξαμε άλλα 6 κρεβάτια, σύνολο 18, μας βοηθούσαν και άλλες ειδικότητες, από άλλα τμήματα του νοσοκομείου, για να φέρουμε εις πέρας τις εφημερίες.  

 

Έκτοτε υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις και συνεχής μείωση προσωπικού, που δεν επιτρέπει σήμερα την επαναστελέχωση της ΜΕΘ ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα επιπλέον 6 κρεβάτια».

 

«Χωρίς ανθρώπους ο εξοπλισμός είναι άχρηστος»

 

Ακόμα χειρότερη είναι η αναλογία του νοσηλευτικού προσωπικού. Ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 3 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας υπάρχουν μόνο 26 νοσηλευτές, δηλαδή... 2,16 για κάθε κρεβάτι. Με άλλα λόγια, «δεν υπάρχει αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό για να δουλέψουμε».

 

Συνολικά στο νοσοκομείο, από τις 160 θέσεις μόνιμων γιατρών, υπηρετούν μόνο 61, ενώ στους νοσηλευτές είναι ακόμα πιο τραγική κατάσταση.

 

«Αν δεν υπάρχει προσωπικό, δεν αξίζει ‘μία’ ακόμα και ο πιο σύγχρονος εξοπλισμός ή οι καλύτερες υποδομές. Χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές δεν έχεις την κατάλληλη φροντίδα για τους ασθενείς» επισημαίνει η Εύα Νάγκυ, επαναλαμβάνοντας διαρκώς το αίτημα για μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ.

 

Και σαν να μην αρκούσε η υποστελέχωση, «ανάγκασαν τους γιατρούς της ΜΕΘ από το Νοσοκομείο Καβάλας να κάνουν 2 εφημερίες τον Απρίλιο στο Νοσοκομείο Ξάνθης, ενώ οι αποδεκατισμένοι αναισθησιολόγοι που βοηθούσαν στην ανάπτυξη νέων κλινών στο δεύτερο κύμα καλούνται να βοηθήσουν στις Σέρρες» καταγγέλλει στην ΑΥΓΗ η Κλαίρη Λαμπίρη, εντατικολόγος και πρόεδρος της  Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας.

 

«Έχουμε ήδη ξεπεράσει τα όρια της εξουθένωσης λόγω του burn out και βλέπουμε να επιδεινώνεται η κατάσταση στο τρίτο κύμα. Στο εφιαλτικό δεύτερο κύμα, πέρυσι τον χειμώνα, κάναμε 14 εφημερίες τον μήνα. Δεν επαρκεί το προσωπικό για να καλύψει και να περιθάλψει την πληθώρα των περιστατικών» προσθέτει η Κ. Λαμπίρη.

 

Μπαλώματα και αυταρχισμός

 

«Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, αντί να ενισχύσουν τη δημόσια περίθαλψη με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, εξακολουθούν την επικίνδυνη πεπατημένη μεταφοράς ασθενών από περιοχή σε περιοχή και τις εντολές μετακίνησης, τα γνωστά ‘εντέλλεσθε’, ιατρικού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο αδιαφορώντας για τα κενά που αφήνουν.

 

Σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος, οδηγούμαστε στην κατάρρευση Νοσοκομείου Καβάλας, που δεν θα είναι πια σε θέση να στηρίξει τους πολίτες της πόλης αλλά και την ευρύτερη περιοχή» είναι η κραυγή αγωνίας της εντατικολόγου.

 

Θεωρεί προβληματική την «επιστράτευση» γιατρών άσχετων ειδικοτήτων στη μάχη κατά της Covid. Μία εξ αυτών, επικουρική παιδίατρος, όταν διαμαρτυρήθηκε για την τοποθέτησή της ως υπεύθυνης εφημερίας σε κλινική Covid, δέχτηκε απειλές από τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό μέσο στράφηκε εναντίον της  Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών Καβάλας λέγοντας ότι «ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν» επειδή διεκδικεί ενίσχυση με ειδικευμένους γιατρούς.

 

Χρησιμοποίησε μάλιστα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των γιατρών άλλων ειδικοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το να λέμε είμαι παιδίατρος, είμαι οδοντίατρος, είμαι... παπαρολόγος δεν έχει νόημα. Είσαι γιατρός και αφού είσαι γιατρός, θα βοηθήσεις».

 

Μόνο που η συγκεκριμένη γιατρός δεν αρνήθηκε να βοηθήσει, αλλά, όπως αναφέρει και η ΟΕΝΓΕ, «αρνήθηκε θέσει σε κίνδυνο αποδεχόμενη να εφημερεύσει ως υπεύθυνη σε κλινική Covid».

 

Πηγή: avgi.gr